Proszę o pomoc
xxx: Rozwiąż równanie. Ile rozwiązań równania należy do przedziału <0;2π>
4sin2x=1
15 mar 15:22
Janek191:

4 sin
2 x = 1
sin x = −0,5 lub sin x = 0,5
Odp. 4
======
15 mar 15:26
xxx: a niee powinno wyjsć
x=π3 + 2kπ v x=2π3+2kπ
15 mar 15:33
J:
nie powinno
15 mar 15:34
J:
masz podany przedział <0,2π>
15 mar 15:35
xxx: x=π3 v x=2π3 a teraz jest db ?
15 mar 15:38
Janek191:
Jest źle
15 mar 15:40
xxx: czemuu ?
15 mar 15:40
Janek191:
30o. 150o, 210o , 330o
15 mar 15:41
xxx: ?
15 mar 15:42
Janek191:
sin 30
o = 0,5 sin 150
o = 0,5
sin 210
o = − 0,5 sin 330
o = −0,5
Zamień stopnie na radiany
15 mar 15:47
xxx: ]a nie moze byc moim sposobem , ?
15 mar 15:52
J:
nie rozumiesz ,że rozwiązania musza należeć do podanego przedziału ?
15 mar 15:53
xxx: rozumiem ale ty w rozwiazaniu nie masz nigdzie π
15 mar 15:55
J:
zamień stopnie na radiany: π = 1800
15 mar 15:56
Janek191:
Wyjątkowo uzdolniony ?
15 mar 15:57
xxx: ale ja nie chce zamieniac
15 mar 15:57
xxx: ok juz nic
15 mar 15:59