funkcja homograficzna
dipsi: | | −4 | | 3 | |
Jesli wykres funkcji f(x)= |
| + |
| przesuniemy o wektor |
| | x−p | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
v=[2 |
| b +4 |
| ; |
| b + |
| ] to otrzymamy hiperbole , której środkiem symetrii |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 5 | |
jest początek układu współrzędnych. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
Proszę o pomoc
| | −4 | | 2 | |
wychodzi mi tak f(x)= |
| +1+ |
| b |
| | | | 3 | |
15 mar 14:23
Qulka: więc
oraz −p−2,5b−4,5 =0
jak wyliczysz p wstawiasz do funkcji i liczysz x aby f(x)=0
15 mar 14:31
dipsi: a skąd to sie bierze?
15 mar 14:43
Qulka: bo środek ma być w (0,0) więc nie może być nic dodane więc się muszą zerować
15 mar 14:46