Z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki. Proszę o pomoc :)
adulinka115: Z drutu o długości 40 dm zbudowano dwie ramki. Z jednego kawałka drutu zrobiono kwadratową
ramkę o boku długości x dm, zaś z drugiego kawałka zrobiono
prostokątną ramkę, której jeden bok jest o 2 dm dłuższy od drugiego.
a) Napisz wzór funkcji F opisującej sumę pól kwadratu i prostokąta ograniczonych drucianymi
ramkami w zależności od długości boku kwadratu. Określ dziedzinę funkcji F.
b) Wykaż, że suma pól kwadratu i prostokąta będzie najmniejsza, gdy drut zostanie podzielony na
dwie równe części.
15 mar 14:18
Janek191:
x − długość boku kwadratu
L1 = 4 x − obwód kwadratu
y i y + 2 − długości boków prostokąta
L2 = 2* y + 2*( y + 2) = 4 y + 4 − obwód prostokąta
L1 + L2 = 40
4 x + 4 y + 4 = 40
4 x + 4 y = 36 / : 4
x + y = 9 ⇒ y = 9 − x
S= P1 + P2 = x2 + y*( y + 2) = x2 + (9 − x)*( 9 − x + 2) = x2 + (9 −x)*( 11 − x)
S(x) = x2 + 99 − 9 x − 11 x + x2
S(x) = 2 x2 − 20 x + 99
===================
x > 0 i x < 9
DS : ( 0 ; 9)
==========
15 mar 19:22
Janek191:
b)
S'(x) = 4 x − 20 = 0 ⇔ x = 5
S''(x) = 4 > 0 więc funkcja S osiąga minimum dla x = 5
Wtedy L1 = 4*5 = 20 i L2 = 40 − 20 = 20
L1 = L2
==========
15 mar 19:25
adulinka115: Właśnie też tak robiłam a odpowiedź jest całkiem inna

A mianowicie: a) F(x)=2x
2−16x+63
x∊(0,7)
Co jest nie tak?
15 mar 19:40