pilne!
pilnee: jak rozwiązać taką całeczkę:
całka z (pierwiastek kwadratowy z licznika) (x2+1) / x
15 mar 14:12
Qulka: taka
15 mar 14:14
pilnee: dokładnie tak
15 mar 14:14
15 mar 14:21
pilnee: @jakubs: no chyba nie
15 mar 14:22
ICSP: Podstawienie t = √x2 + 1
15 mar 14:24
pilnee: @ICSP właśnie próbuję tak, ale wtedy wychodzi tdt=xdx, a potrzebuję dx/x
15 mar 14:26
ICSP: Pomnóż licznik i mianownik całki przez x.
15 mar 14:27
Qulka:
| | √x2+1−1 | |
= √x2+1 + ln | |
| | +C |
| | x | |
15 mar 14:27
jakubs: Jak to nie
15 mar 14:28
pilnee: @ICSP dzięki
15 mar 14:31