...
Phoebe Campbell:
Równanie a(x + 1) + x = b(x − 1) + 5, gdzie x jest niewiadomą, ma
nieskończenie wiele rozwiązań. Znajdź liczby a i b.
Moje obliczenia:
a(x + 1) + x = b(x − 1) + 5
ax + a + x = bx − b + 5
x(a + 1 − b) = − a − b +5
| | − a − b + 5 | |
x= |
| dla a + 1 − b ≠ 0 → a − b ≠ −1 |
| | a − b + 1 | |
Skoro równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań to na pewno x = 0, więc przyrównuje
licznik do 0.
− a − b + 5 = 0
a = 5 − b
mianownik:
a − b + 1
5 − b − b + 1
b = 3
a + b = 5 → a + 3 = 5 → a = 2
Więc a = 2 i b = 3... takie odpowiedzi mam też w książce, ale..
co z warunkiem a − b ≠ −1? Nie jest spełniony, więc dzielę przez zero...
Jak powinienem to rozumieć?
15 mar 13:38
Qulka: nie dzielisz tylko z tego miejsca
x(a + 1 − b) = − a − b +5 rozważasz kiedy to jest nieskończenie wiele czyli dowolne x
ano tylko wtedy kiedy (a + 1 − b) =0 i jednocześnie − a − b +5 =0
15 mar 13:41
Phoebe Campbell: Czyli... nie wystarczy, że licznik będzie równy 0.. mianownik też musi być?
To potem układam układ równań dla a + 1 − b = 0 i − a − b + 5 = 0 i wyliczam a i b?
15 mar 13:45
Qulka: tak
jeśli ax=b ma mieć nieskończenie wiele to a=0 i b=0
jeśli ma być sprzeczny to a=0 i b≠0
jeśli 1 rozwiązanie to a≠0 żeby można było podzielić
15 mar 13:47
Phoebe Campbell: Okej, dzięki bardzo
15 mar 13:49
Qulka:

rozwiązanie y=0 to przecięcie z osią OX
dla a=0 i b=0 wszystkie x (fioletowa)
dla a=0 i b≠0 nie ma takich (sprzeczne) (zielona)
dla a≠0 jest jedno (niebieska)
15 mar 13:53
Phoebe Campbell: Przerysuje sobie to do zeszytu, dzięki
15 mar 14:01
Phoebe Campbell:
Możesz Qulka sprawdzić?
(a i b to parametry)
a
2(x − 1) − ab = b
2(x + 1) + ab
a
2x − a
2 − ab = b
2x + b
2 + ab
a
2x − b
2x = b
2 + ab + a
2 + ab
x(a
2 − b
2) = a
2 + b
2 + ab
x(a − b)(a + b) = (a + b)
2
| | (a + b)2 | | a + b | |
x = |
| = |
| |
| | (a − b)(a + b) | | a − b | |
nsk wiele rozwiązań dla a − b = 0 i a + b = 0
sprzeczne dla a − b = 0 i a + b ≠ 0
1 rozwiązanie dla a − b ≠ 0
15 mar 14:29
Qulka: 1 rozwiązanie jeszcze dla a+b≠0
15 mar 14:37
Qulka: tu ci się przypadkiem udało, ale nie dziel i nie skracaj
15 mar 14:38
Qulka: x(a−2)(a−3)=(a−2)(b−3)
ma nieskończenie wiele dla a=2 lub a=3 i b=3
jakbys skrócił znikłoby Ci a=2
15 mar 14:40
Phoebe Campbell: 1 rozwiązanie będzie jeżeli a+b≠0 i a−b≠0?
Jeżeli nie mam dzielić i skracać.. to jak to rozwiązać inaczej?
I czemu nie mogę dzielić i skracać?
15 mar 14:45
Qulka: bo dzielisz przez 0... masz analizować przypadki przed podzieleniem
15 mar 14:47
Phoebe Campbell: Teraz dopiero zauważyłem Twój ostatni post..
czyli doprowadzam do ax + b i wtedy:
nsk wiele dla a=0 i b=0
sprzeczne dla a=0 i b≠0
1 rozw dla a≠0 i b≠0?
15 mar 14:47
Qulka: nie możesz dzielić przez 'a' skoro sprawdzasz, że a=0
15 mar 14:48
Qulka: w 1 rozwiązanie tylko warunek dla a ≠0 b może być dowolne
15 mar 14:49
Phoebe Campbell: Okej, dziękuje
15 mar 14:49
Qulka: ale tak..taka analiza
15 mar 14:49