www
fuy: Ile jest różnych liczb trzycyfrowych,w których zapisie cyfra 0 występuje
a) co najwyżej raz
b) co najmniej raz
ktoś to wytłumaczy słownie,próbuję i próbuję i nic

− − −
na pierwszym miejscu 9 opcji
dalej stoję...
15 mar 13:18
Qulka: a) wcale nie występuje + występuje raz
9*9*9+9*9*2
15 mar 13:23
Qulka: co najmniej raz = wszystkie − ani razu = 9*10*10 − 9*9*9
15 mar 13:24
fuy: − − −
9 * 10 * 9 = 810
drugie miejsce 10 różnych cyfr
trzecie miejsce 9 cyfr bo zakładam,że na drugim było zero
ale odpowiedź to 891
co robię źle?
15 mar 13:24
fuy: dzięki
15 mar 13:27