równania z parametrem
NATII:
Dla jakich wartości parametru k różne rozwiązania x1,x2 równania x2 − (k+1)x+k=0 spełniają
warunek (x1+3x2) (x2+3x1)=16 proszę o pomoc w rozwiązaniu próbowałam już to rozwiążac ale
dochodze do momentu 3k2 − 2k−13=0 i nie ma z tego ładnej liczby a odpowiedz jest ładna
15 mar 12:42
J:
pokaż Δ
15 mar 12:46
NATII: no właśnie delta to 3k2
15 mar 12:49
Janek191:
Δ = ( k + 1)2 − 4*1*k = k2 + 2 k + 1 − 4 k = k2 − 2k + 1 = ( k − 1)2
15 mar 12:59
J:
kiedy: (k−1)2 > 0 ?
15 mar 13:05
NATII: no na delta wyszła mi tyle samo ale chodzi o ta druga w drugim założeniu to (x1+3x2)..
15 mar 13:54
J:
(a+3b)(b+3a) = ab + 3a2 + 3b2 + 3ab = 3(a2 + b2) + 4ab ... i wzory Viete'a
15 mar 14:00
NATII: No właśnie tak miałam tylko nie wiem czy ten wzór może byc 3(a+b)2 − 2ab + 4ab ? czy to już
dobra posatć do zamiany ?
15 mar 15:35
J:
3(a+b)2 − 6ab + 4ab = ...
15 mar 15:38