Prosiłbym o pomoc w zadaniach
hehes: witam prosiłbym o pomco w zadaniach,cos nie moze mi wyjsc,albo nie wiem jak się za to
zabrać,proszę o jakieś wskazówki
1.Uzasadnij że równanie x(x2 − √50x + 1)=√50 ma pierwiastek który jest liczbą niewymierną.
Nie wiem jak sie zabrac za to
2.Wykaż że pierwiastko równanie (x−2)(x+2)+(x−2)2=0 nie należą do zbiru rozwiązan nierównośći
2x3 − 250 >0
Rozwiązałem tąnierówność i wyszło x>5
a pierwiastki mi wyszły x=2 i x=−2,a w odp jest x=0 lub x=2 czy w odp jest blad czy ja cos zle
zrobiłem
3. Każdy z boków prostokąta zwiększono o 1,awtedy jego pole zwiekszylo sie o 8.Oblicz obwód
prostokata
(x+1)(y+1)=xy+8 tyle zapisałem,nie wiem czy nie ma tu za mało inforamcji
4.Więdzac ze jednym z pierwiastkow rownanie x3 + 2ax2 −ax − 2=0 jest liczba 1,znajdz
pozostałe pierwiastki tego równania.
Nie iwem jak sie za to zabrac
15 mar 12:15
ICSP: 2. Źle rozwiązałeś równanie (Wyciągnij (x − 2) przed nawias)
15 mar 12:21
ICSP: 3. Spróbuj ze swojego równania znaleźć wartość 2(x + y) = Obw
15 mar 12:23
ICSP: 4. Podstaw za x jedynkę i następnie wylicz a. Potem wystarczy rozwiązać równanie znanymi
sposobami.
15 mar 12:24
hehes: 3.Ale jak mam to zrobic jako drugi układ czy jak ?
narazie mam xy + x + y + 1 = xy +8
15 mar 12:42
ICSP: uprość co się da
15 mar 12:43
hehes: Wiec zostaje mi x+y= 7 i gdzie to teraz podstawic np . x =7−y
15 mar 12:47
hehes: dobra nie było pytania dziekuje zrobione to 3
15 mar 12:47
hehes: 4.wyszło mi a=1
wiec rownanie to bedzie x3 + 2x2 −3 ?
15 mar 12:58
Qulka: x3+2x2−x−2=0
15 mar 13:00
Qulka: pogrupuj x2(x+2)−(x+2)=0 (x2−1)(x+2)=0
15 mar 13:01
hehes: o dziekuje bardzo
15 mar 13:05