help!
Wydi: Napisz równanie okręgu stycznego do osi OX układu współrzędnych o promieniu
równym 5 oraz środku należącym do prostej l: y = −x i do drugiej ćwiartki układu
współrzędnych. Napisz równanie stycznej do tego okręgu prostopadłej do l.
29 lis 12:37
Wydi: pomoże ktoś
7 gru 20:44
zet:
Pomagam
7 gru 20:53
zet:
Po raz "103" −−ci

więc tak r= 5 okrąg styczny do osi Ox => odległość S od osi OX = też 5
S€ II ćw i do prostej y = −x
więc S( −x, −(−x)) => S( −5, 5)
to równanie okręgu jest:
( x +5)2 + ( y−5)2 = 25
| | 1 | |
b) równanie stycznej jest: y =+x +b ( bo współczynnik kierunkowy a2= − |
|
|
| | a1 | |
ze wzoru na odległość S od stycznej mamy, że d= r= 5
ogólne równanie stycznej jest: : x −y +b =0 i S( −5,5)
| | I 1*(−5) −1*5 +bI | |
więc d= |
| = 5
|
| | √12 +(−1)2 | |
to:
I −10 +bI = 5
√2
to: b−10 = 5
√2 v b −10 = −5
√2
b = 10 +5
√2 v b = 10 −5
√2
styczne mają równania:
y = x +10 +5√2 i y = x +10 −5√2
Pozdrawiam
7 gru 21:04
DANIO: Napisz równanie okregu o srodku S=(2,1) stycznego do osi OX i osi OY
5 cze 21:32