napisz rownanie okregu
maturzystka: Napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkty A=(3,−1) oraz B=(−1,1), jesli wiadomo ze
jego srodek nalezy do prostej o rownaniu y=4−x
15 mar 11:42
Janek191:
A = ( 3, − 1) B = ( − 1, 1)
S ∊ l : y = 4 − x, więc S = ( x, 4 − x)
Rozwiąż równanie :
I AS I = I BS I
15 mar 11:45
maturzystka: obliczylam wyszlo x=1 czyli s=(1,3)
15 mar 11:53
J:
Teraz promień ISAI lub ISBI
15 mar 12:03
Janek191:

S = ( x . 4 − x)
→
AS = [ x − 3, y + 1 ]
→
BS = [ x + 1, y − 1]
I AS I
2 = I BS I
2
więc
( x − 3)
2 + ( y + 1)
2 = ( x + 1)
2 + ( y − 1)
2
x
2 − 6 x + 9 + ( 4 − x + 1)
2 = x
2 + 2 x + 1 + ( 4 − x − 1)
2
x
2 − 6 x + 9 + 25 − 10 x + x
2 = x
2 + 2 x + 1 + 9 − 6 x + x
2
− 16 x + 34 = − 4x + 10
12 x = 24
x = 2
====
y = 4 − 2 = 2
=========
S = ( 2 , 2)
=========
Dokończ:
15 mar 12:05
Janek191:
?
15 mar 12:23
Janek191:
Czyżby gotowała obiad, tak jak ja ?
15 mar 12:28
5-latek: Czesc

Ja juz po

Podziekuje pewnie jak zda matutre
15 mar 12:44
Janek191:
Witam

Ja jestem w trakcie jedzenia
15 mar 12:52