rozwiaz rownanie
maturzystka: Rozwiąz rownanie 9x−3=a2x−a w zaleznosci od parametru a
15 mar 11:34
ICSP: (a2 − 9)x = a − 3
Jest to równanie typu Ax = B. Rozważasz przypadek A = 0, a dla pozostałych A (tzn A ≠0)
dzielisz
stronami przez A. (co produkuje jedno rozwiązanie)
15 mar 11:36
maturzystka: czyli wyjdzie x=1/a+3?
15 mar 11:37
ICSP: Dla A ≠ 0 (oczywiście nie wolno mylić a i A, są to dwie kompletnie różne liczby)
15 mar 11:38
maturzystka: czyli dobrzE?
15 mar 11:40
Janek191:
9 x − 3 = a
2 x − a
9 x − a
2 x = 3 − a
x*( 9 − a
2) = 3 − a
| | 3 − a | | 1 | |
1) x = |
| = |
| , dla a ≠ − 3 i a ≠ 3 |
| | 9 − a2 | | 3 + a | |
2)
Dla = − 3
9 x − 3 = 9 x + 3
− 3 = 3 − równanie sprzeczne
∅
3)
Dla a = 3
9 x − 3 = 9 x − 3 − równanie tożsamościowe
x ∊ ℛ
15 mar 11:43
ICSP: czyli źle. Nie możesz od tak dzielić przez a2 − 9.
Najpierw rozważasz osobno co się dzieje gdy a2 − 9 = 0
Potem rozważasz co się dzieje gdy a2 − 9 ≠ 0
15 mar 11:44
prosta: niezbyt dobrze

trzeba rozpisać jak liczba rozwiązań równania zależy od a , i gdy rozwiązanie istnieje podać
je.
15 mar 11:45