Kombinatoryka
Piłkarz: Ze zbioru liczb {1,2,3,...,7} losujem n razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą
podzielną przez 14
15 mar 11:08
Piłkarz: Up
15 mar 13:17
Piłkarz: Proszę o pomoc
15 mar 17:51
PW: Zdarzeniami elementarnymi są n−wyrazowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w zbiorze
{1,2,...,7}. Z charakteru losowania wynika, że każdy ciąg n−wyrazowy jest jednakowo
prawdopodobny, można więc stosować twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa.
|Ω| = 7n.
Zbiór A' − "iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 14" składa się z takich
wariacji, w których wartościami są wyłącznie liczby ze zbioru {1,3,5,7} (iloczyn jest
nieparzysty, w rozkładzie iloczynu na czynniki nie ma liczby 2) lub wyłącznie liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6} (w rozkładzie iloczynu na czynniki nie ma liczby 7).
Niech B oznacza zbiór wariacji o wartościach w zbiorze {1,3,5,7}, zaś C − zbiór wariacji o
wartościach w zbiorze {1,2,3,4,5,6} .
(1) P(A') = P(B∪C) = P(B) + P(C) − P(B∩C).
Opisać B∩C i policzyć liczby poszczególnych wariacji występujących we wzorze (1).
16 mar 13:17