funkcja kwadratowa
Paweł: Funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c przyjmuje wartości ujemne tylko wtedy, gdy x∊ {−4,12}.
Wiadomo, że wykres funkcji przechodzi przez punkt {1,5}. Podaj wzór w postaci ogólnej i
kanonicznej
15 mar 11:01
prosta: | | 1 | |
x1=−4 , x2= |
| i y=a(x−x1)(x−x2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=a(x+4)(x− |
| ) i P=(1,5) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
5=a(1+4)(1− |
| ) ⇒ |
| a=1 ⇒ a=2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
y=2(x+4)(x− |
| ) ⇒ y=(x+4)(2x−1) ⇒ y=2x2+7x−4 |
| | 2 | |
15 mar 11:09
ICSP: | | 1 | |
ojjj prosta, zapis x ∊ {−4 , |
| }. Oznacza zbiór, nie przedział |
| | 2 | |
15 mar 11:11
prosta: pozwoliłam sobie na sensowną interpretację treści zadania....inaczej nie miałoby sensu
15 mar 11:12
prosta: nie mam w zasadzie problemów z czytaniem symboli
15 mar 11:13
ICSP: ale jak widać autor ma i należy na to zwrócić uwagę
15 mar 11:17