Kombi
Ziomek: Ze zbioru liczb {1,2,3,..., 2014} losujemy dwie liczby, jakie jest prawdopodobieństwo że suma
wylosowanych liczb jest podzielna przez 5
15 mar 10:43
Ziomek: Up
15 mar 13:18
PW: Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru {1,2,3,...,2014},a więc
Można stosować tw. zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa, gdyż nie ma żadnej przyczyny,
aby któraś z par występowała częściej od innych przy losowym wybiraniu.
Największa suma jest trówna 4025 = 5·905, a więc rozpatrujemy zdarzenia
A
5k − "suma wylosowanych liczb jest równa 5k", k∊{1, 2, 3, ..., 805}.
Jak łatwo zauważyć, suma 5k dla parzystych k=2p może powstać w wyniku 5p losowań:
A
10p = {{1, 10p−1}, 2,10p−2}, {3, 10p−3}, ..., {5p,10p−5p}}.
Dla nieparzystych k = 2p+1 − suma taka powstanie w wyniku (5p+2) losowań:
A
10p+5 = {{1, 10p+5−1}, 2,10p+5−2}, {3, 10p+5−3}, ..., {5p+2, 5p+3}}.
Trzeba teraz zsumować − ile elementów mają w sumie zbiory A
5k
15 mar 15:10
PW: Poprawka: 4025 = 5·805 (piąty wiersz)
15 mar 15:11
Mila:
Z= {1,2,3,..., 2014}
1) liczę, ile jest w zbiorze liczb podzielnych przez 5:
[2014:5]=402
|Z0|=402
2) ile liczb : 5k+1 podzielnych przez 5 z resztą 1
a1=1, ak=2011, k=403
|Z1|=403
3) ile liczb : 5k+2 podzielnych przez 5 z resztą 2
k=403
|Z2|=403
4)ile liczb : 5k+3 podzielnych przez 5 z resztą 3
k=403
|Z3|=403
5) ile liczb :5k+4 ile liczb : 5k+4 podzielnych przez 5 z resztą 4
|Z4|=403
==========
Losujemy pary:
(5k,5l) obie liczby ze zbioru Z0
(5k+1,5l+4) Jedna liczba ze zbioru Z1, druga ze zbioru Z4
(5k+2,5l+3) Jedna liczba ze zbioru Z2, druga ze zbioru Z3
Licz.
Podaj odpowiedź, też policzę.
15 mar 15:45
Jacek: | | 80601+162409+162409 | | 405419 | |
|
| = |
| ≈0,20 |
| | 2027091 | | 2027091 | |
15 mar 21:55