Oblicz całkę
bud: ∫√1−x2*arcsinx dx
15 mar 10:26
ICSP: | | arcsinx | | x2 * arcsinx | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
Obydwie liczysz przez podstawienie t = arcsinx (x = sint)
15 mar 10:43
bud: Dziękuję
15 mar 10:45
bud: Obawiam się że sam tego talej nie zrobię
15 mar 10:58
ICSP: a w którym miejscu napotykasz problem ?
15 mar 11:01
bud: Robię podstawie i dalej nie mam pojęcia co zrobić
15 mar 11:05
ICSP: Konkretniej, która całka, jaki Ci wynik wyszedł po wykonaniu podstawienia.
15 mar 11:07
bud: Mam nadzieję że o to chodziło
∫t/√1−x2 dt −∫tx2/√1−x2 dt
15 mar 11:12
ICSP: Źle, masz problemy z całkowaniem przez podstawienie.
| | arcsinx | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ arcsinx * |
| |
| | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
Podstawiamy
t = arcsinx
| | dx | |
dt = |
| // Zwykłe policzenie pochodnych obu stron. |
| | √1 − x2 | |
| | dx | | 1 | | 1 | |
= ∫ arcsinx * |
| = ∫t * dt = |
| t2 + C = |
| (arcsinx)2 + C |
| | √1 − x2 | | 2 | | 2 | |
Druga analogicznie. (x = sint)
15 mar 11:16
bud: Dziękuję, ja mam wogóle problem z całkowaniem. Tez twojej pomocy nie dał bym rady
15 mar 11:18