Wykaż, że jeżeli od sumy kwadratów.. to jest ona podzielna przez..
Ola: Wykaż, że jeżeli od sumy kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych odejmiemy sumę kwadratów
dwóch innych kolejnych liczb naturalnych, to otrzymamy liczbę podzielną przez sumę wszystkich
tych czterech liczb.
29 lis 12:29
Godzio: n
2+(n+1)
2− ( (n+2)
2+(n+3)
2) =n
2+n
2+2n+1−(n
2+4n+4+n
2+6n+9)=
2n
2+2n+1−n
2−4n−4−n
2−6n−9=−8n−12
n+n+1+n+2+n+3=4n+6
29 lis 12:38
AS:
Pierwsza para kolejnych liczb naturalnych: x , x + 1
Druga para kolejnych liczb naturalnych: x + m , x + m + 1 m ∊ N
Suma wszystkich liczb: s = x + x + 1 + x + m + x + m + 1 = 4*x + 2*m + 2
(x + m)2 + (x + m + 1)2 − x2 − (x + 1)2 =
x2 + 2*m*x + m2 + x2 + m2 + 12 + 2*m*x + 2*x + 2*m − x2 − x2 − 2*x − 1 =
4*mx + 2*m2 + 2*m = m*(4*x +2* m + 2) = m*s
co świadczy o podzielności przez żądaną sumę.
29 lis 12:47