[N[Qulko]]!!!
Asd: Qulko
!
14 mar 23:50
Asd: Chciałem zapytać, w jakich godzinach można zasięgnąć odrobinkę Twojej pomocy, w najbliższych
dniach?
15 mar 00:00
Qulka: jutro mam trochę luzu za dnia..i tradycyjnie będę w nocy

a w tygodniu jak się ładnie
uśmiechniesz żebym rano wstała to będę, jak nie to nocą
15 mar 00:02
Asd: Słyszałaś może coś o tablicy prawdy, tablicy Karnaugha?
15 mar 00:04
Qulka: słyszałam że jest

nie pamiętam co i kiedy z nią robiłam
15 mar 00:05
Asd: Otóż mam np. takie zadanko
http://imgur.com/b7DOnH7 (wybacz, że nie przepisałem, ale mam jeszcze trochę z fizyki do
ogarnięcia na jutro, w dodatku przed 6:00 wstaję) mam zrobić do tego tablicę prawdy, a potem
Karnaugha i oczywiście ją zminimalizować. Tablicę prawdy już mam, ale Karnaugha nie
zrozumiałem w trakcie robienia jednego przykładu na wykładzie. Jeżeli będziesz w stanie
cokolwiek pomóc (głównie chodzi mi o wytłumaczenie), to daj znać. Mam na to 2 tygodnie
15 mar 00:14
Asd: Jutro mogę wrzucić tą tablicę, oczywiście jeżeli jakoś dasz radę rozpatrzeć się w temacie
15 mar 00:16
Qulka: oki ..pomyślę nad tym
15 mar 00:16
Asd: Napiszę jeszcze szybciutko, w moim przypadku przyjąłem:
0 − tryb oszczędny
1 − tryb normalny
0 − pusty zbiornik
1 − pełny zbiornik
0 − pompa się nie uruchamia
1 − pompa się uruchamia
x1 − tryb pracy
x2 − pierwszy zbiornik
x3 − drugi zbiornik
x4 − trzeci zbiornik
y − reakcja pompy lub jej brak
15 mar 00:23
Asd: Przeglądałaś coś?
17 mar 22:49
Qulka: koleżanka na którą liczyłam mnie spławiła

będę musiała sama się wgryźć i znalazłam już parę
miejsc gdzie mam zajrzeć
17 mar 22:57
Asd: To kiedy można się odzywać?
18 mar 00:24
Qulka: co noc
18 mar 00:28
ANIA: Hej. QULKO.. mam zadanie i nie potrafię go wyliczyć, został mi tylko 1 podpunkt. pomożesz?
bardzo proszę

Losujemy 100 liczb według rozkładu jednostajnego na przedziale (0, 1).
a) Jaki jest rozkład sumy tych liczb?
18 mar 16:34
20 mar 02:30
24 mar 20:22
Asd: Qulko, może rozgryzłaś to "sklejanie jedynek" ? Potrafię zrobić tablicę prawdy, Karnaugha,
połączyć odpowiednio jedynki, ale nie wiem jak przy ich pomocy napisać zminimalizowany wzór
25 mar 00:01
Qulka: dawaj tę tablicę pokombinujemy
25 mar 00:04
Asd: Tablica prawdy wygląda następująco:
0 przyjmuję dla oszczędnego trybu pracy
1 przyjmuję dla normalnego trybu pracy
0 przyjmuję dla pustego zbiornika
1 przyjmuję dla pełnego zbiornika
0 przyjmuję dla nie pracującej pompy
1 przyjmuję dla pracującej pompy
x1 − tryb pracy
x2 − pierwszy zbiornik
x3 − drugi zbiornik
x4 − trzeci zbiornik
y − reakcja pompy
x1 x2 x3 x4 y
0 0 0 0 1
0 0 0 1 0
0 0 1 0 0
0 0 1 1 0
0 1 0 0 0
0 1 0 1 0
0 1 1 0 0
0 1 1 1 0
1 0 0 0 0
1 0 0 1 0
1 0 1 0 0
1 0 1 1 1
1 1 0 0 0
1 1 0 1 1
1 1 1 0 1
1 1 1 1 0
tablica Karnaugha:
x1x2\x3x4
00 01 11 10
00 1 0 0 0
01 0 0 0 0
11 0 1 0 1
10 0 0 1 0
25 mar 00:30
Qulka: to nie masz żadnych jedynek razem do minimalizacji
25 mar 00:32
Asd: Trochę się zapędziłem i źle sformułowałem pytanie. Tą tablicę Karnaugha zrobiłem na szybko
przed chwilą nie zastanawiając się czy coś tu będzie do sklejania (umiem to robić), oczywiście
masz rację.
Nie rozumiem kompletnie jak po sklejeniu wypisuje się zminimalizowaną funkcję. Albo tak jak u
góry bez minimalizacji. Jak z tej tabelki odczytać wzór?
25 mar 00:37
Qulka: czy w normalnym trybie nie powinno się napełniać gdy 2 są puste
25 mar 00:39
Asd: y = ~x1~x2~x3~x4 + x1x2~x3x4 +x1x2x3~x4 + x1~x2x3x4 czy to będzie dobrze w moim przypadku?
25 mar 00:40
Qulka: tam gdzie jest z boku 1 to jest dany x tam gdzie 0 to negacja x
25 mar 00:40
Qulka: tak właśnie, tylko z braku sąsiednich jedynek nie ma co skracać
25 mar 00:41
Asd: Jakoś w głowie dołożyłem sb słowo "tylko"

Ćwiczeniowiec dał nam to do zrobienia, żeby
pokazać czy załapaliśmy. Treść jest trochę drugoplanowa, ale raczej masz rację, że powinienem
to zrobić Twoim sposobem
25 mar 00:43
Qulka: zrób obiema

bo moim to chyba powinno być
przynajmniej jeden jest pusty
25 mar 00:46
25 mar 00:46
Asd: Uważam tak jak Ty, po prostu się zapędziłem
25 mar 00:47
Qulka: co Cię tam gryzie
25 mar 01:02
Asd: hm?
25 mar 01:02
Qulka: ooo można redukować zera

ale nie wiem czy nadmiar negacji jest do opanowania ;>
25 mar 01:03
Asd: nie powinno być ~ab~cd?
25 mar 01:04
Qulka: to czerwone ..a faktycznie to błąd
25 mar 01:09
25 mar 01:15
Qulka: ~x2~x3~x4 + x1~x3 + x1~x2 + x1x3~x4
25 mar 01:20
Asd: co z czym się porównuje jakbyś mogła objaśnić
25 mar 01:21
Qulka: znikają ci te x które w ramach zakreślenia są i 0 i 1
25 mar 01:23
25 mar 01:24
Asd: wystarczy, że jeden x np z czterech okaże się zerem, czy musi być równowaga tzn. dwa zera i 2
jedynki?
25 mar 01:28
Asd: chodzi mi np. o kwadrat z jedynek w lewym dolnym rogu.
25 mar 01:34
Qulka: w tym kwadracie znika x2 z boku i x4 z góry i dlatego zostało x1~x3
25 mar 01:38
Asd: Rozumiem to. Nie o to mi chodziło.
25 mar 01:42
Asd: Rozpatruję tylko ten kwadrat jedynek.
x1 = 1 no i mam dwie jedynki na dole i na górze czyli zostaje x1
x2 = 1 dwie jedynki na górze x2=0 dwie jedynki na dole, wiec x2 znika
x3 = 0 dwie jedynki po lewej i dwie po prawej czyli mamy x3, ale z negacją
x4 = 0 dwie jedynki po lewej x4=1 dwie jedynki po prawej, więc x4 znika
Mam nadzieję, że zrozumiesz.
I teraz chodzi mi o to, co by było gdyby, np. x2=1 i mam dwie jedynki na dole a na górze 0 i 1,
co wtedy?
25 mar 01:48
Asd: Nie wiem czy to możliwe, chyba palnąłem głupotę
25 mar 01:50
Asd: Wtedy przecież bym nie skleił
25 mar 01:50
Qulka: albo nie rozumiem co piszesz albo Ty coś zamotałeś
dlatego się stosuje ten kod Graya żeby sąsiednie zawsze coś zerowały bo sąsiadują ze sobą
zawsze jakieś przeciwne
25 mar 01:52
Asd: Kocham Cię
25 mar 01:55
Asd: W uproszczeniu właśnie o to mi chodziło, tyle że sam o tym nie wiedziałem. Po prostu napisałem
jak analizuję tabelkę, może niezbyt umiejętnie, ale właśnie chodziło mi o to zerowanie

Dziękuję bardzo za pomoc. Miłej nocki
25 mar 02:00
Qulka: 
powodzenia
25 mar 02:01
Asd: Dzięki. W maju pewnie odezwę się z dyskretną, probabilistyką i statystyką
25 mar 02:07
Qulka: 
te działy wydają się być zdecydowanie łatwiejsze
25 mar 02:18
Asd: Jestes Qulko?
25 mar 21:07
Asd: Qulko?
25 mar 23:19
Qulka:
25 mar 23:20
Asd: Mam takie małe pytanko. Czy Twoim zdaniem poniższy wzór podlega jeszcze minimalizacji stosując
własności algebry Boola? Wiesz coś o tym? Jeden ze wzorów minimalizowaliśmy używając właśnie
tych własności bez robienia karnaugha. Ma to dla mnie znaczenie, gdyż wzór muszę jeszcze
zilustrować graficznie stosując andy, ory itd. a jeżeli wzór nie jest "maksymalnie
zminimalizowany"

to rysunek będzie większy.
y=~x2~x3~x4+x1~x3+x1~x2+x1x3~x4
25 mar 23:27
Asd: Potrzebujesz może jakichś informacji?
W skrócie chodzi mi o to czy tablica karnaugha już optymalnie minimalizuje wzór i nic więcej
nie da się zrobić.
25 mar 23:38
Qulka: nie widzę coby tu jeszcze uprościć
25 mar 23:42
Asd: Też mi się tak wydaje, ale zwykle mam problem z używaniem przemienności, łączności,
rozdzielności − po prostu często nie dostrzegam takich rzeczy − a tu jeszcze dochodzą
własności stałych, negacji, idempotentność, prawo de morgana. Kompletnie się gubię
25 mar 23:46
Qulka: kilka lat liczenia i przywykniesz
25 mar 23:46
25 mar 23:58
Qulka: tak
26 mar 00:03
Asd: Dziękuje za pomoc. Dobranoc
26 mar 00:10
Qulka: słodkich snów
26 mar 00:14