Pochodne cząstkowe.
Braun:
Pochodne cząstkowe.
Nie chcę gotowych rozwiązań, tylko ewentualne wskazówki, korekty. Teorię znam.
1. F(x,y)=x
2+3y
3
Czy zapis jest ok ? Mogę od razu podawać wynik,czy mam to rozpisywać ?
(x
2)'+(3y
3)'=...
14 mar 23:50
Mila:
Może taki zapis:
Fx=2x
Fy =9y2
albo ten drugi zapis.
14 mar 23:53
Qulka: F'
x daje się wsadzić prim i index dolny żeby było przyzwoicie
14 mar 23:55
Braun:
Dziękuję, ale mi raczej nie chodziło z zapis początkowy tylko o samą już pochodną czy mam się
rozmieniać na drobne i pisać:
| | ∂F | |
F'x= |
| =(x2)'+(3y3)'=2x czy od razu podawać wynik |
| | ∂x | |
14 mar 23:56
kyrtap: od razu po co się szczypać będziesz
14 mar 23:57
Qulka: dopóki robisz bezbłędnie można pisać wyniki

jak zaczniesz robić błędy pojawią się sugestie
żebyś rozpisał, to może nie będziesz się mylił
15 mar 00:01
Braun:
Qulka jesteś jeszcze ? Bo ja nie żartowałem z tym 03:00. Muszę dziś przerobić pochodne
cząstkowe
F(x,y)=x
2+2xy+y
15 mar 00:14
Qulka: jest ok
15 mar 00:19
Braun:
3.
F(x,y)=ln(x
2+2x
3y
2)
| | ∂F | | 1 | | 2x+6x2y2 | |
F'x= |
| = |
| *(2x+6x2y2)= |
| |
| | ∂x | | x2+2x3y2 | | x2+2x3y2 | |
| | ∂F | | 1 | | 4x3y | |
F'y= |
| = |
| *(4x3y)= |
| |
| | ∂y | | x2+2x3y2 | | x2+2x3y2 | |
15 mar 00:24
Qulka: oki
15 mar 00:28
Braun:
| | ∂F | | 2x | | 2x | |
F'x= |
| =3(√x2+y2− |
| )2*(√x2+y2− |
| )' |
| | ∂x | | x+y | | x+y | |
| | 2x | | 1 | | (2x)'(x+y)−2x(x+y)' | |
=3(√x2+y2− |
| )2*( |
| *(x2+y2)'− |
| ) |
| | x+y | | 2√x2+y2 | | (x+y)2 | |
| | 2x | | x | | 2y | |
=3(√x2+y2− |
| )2*( |
| − |
| ) |
| | x+y | | √x2+y2 | | x2+2xy+y2 | |
Na razie czy to jest ok ?
15 mar 00:35
Qulka: OK
15 mar 00:37
Braun:
| | 2x | | y | | 2x | |
F'y=3(√x2+y2− |
| )2*( |
| − |
| ) ? |
| | x+y | | √x2+y2 | | x2+2xy+y2 | |
15 mar 00:43
Braun:
| | y | | 2x | |
Błąd w znaku |
| + |
| |
| | √x2+y2 | | x2+2xy+y2 | |
15 mar 00:46
Braun:
F(x,y)=xyarctg(sinx)
| | ∂F | | 1 | |
F'x= |
| =y[(arctg(sinx)]'=y* |
| *(sinx)' |
| | ∂x | | sin2x+1 | |
15 mar 00:50
Qulka: oki
15 mar 00:50
Qulka: tu już nie
15 mar 00:51
Braun:
źle tam nie zauważyłem x
y(xarctg(sinx))'=y[arctg(sinx)−x(arctg(sinx))']
| | xcosx | |
=y[arctg(sinx)− |
| ] teraz ok ? |
| | sin2x+1 | |
15 mar 00:52
Qulka: to oki było jeszcze do poprzedniego
[f(x)•g(x)]' = f'(x)•g(x) + f(x)•g'(x)
=yarctgsinx +xy(arctgsinx)'
15 mar 00:53
Qulka: teraz oki
15 mar 00:55
Braun:
dobra to teraz F'
y za stałą ma traktować funkcję od x czyli arctg(sinx) tak bo x to
oczywistość ?
| | ∂F | |
F'y= |
| =xarctg(sinx) ? |
| | ∂y | |
15 mar 00:59
Qulka: tak
15 mar 01:03
Braun:
Na dziś już jednak koniec, dziękuję i dobranoc.
15 mar 01:06
Qulka: słodkich snów
15 mar 01:10
daras: jak się tutaj zapisuje pochodne cząstkowe
15 mar 09:58
Braun:
F(x,y)=(xy)
y
=e
xyln(xy)•[xyln(xy)]'=e
xyln(xy)•y[xln(xy)]'
| | x | |
=exyln(xy)•y[ln(xy)• |
| •(xy)'] |
| | xy | |
=e
xyln(xy)•yln(xy)
ok ?
15 mar 19:38
Braun:
Mały błąd
F(x,y)=(xy)
y=e
yln(xy)
| | ∂F | |
F'x= |
| =eyln(xy)*y[ln(xy)]' |
| | ∂x | |
Teraz ok ?
15 mar 19:52
Braun:
| | ∂F | |
F'y= |
| =eyln(xy)•ln(xy) |
| | ∂y | |
15 mar 19:56
daras:
15 mar 19:56
Braun:
Pytam się czy wynik jest poprawny a Tobie o co chodzi ?
15 mar 19:59
15 mar 20:01
Braun: ?
15 mar 21:21
prosta: pochodna po y nie tak
15 mar 21:52
prosta: pochodną iloczynu yln(xy) trzeba liczyć
15 mar 21:55
Qulka: jestem
| | 1 | |
pochodna z ln(xy) to |
| •y |
| | xy | |
15 mar 22:10
Qulka: po y do poprawy bardzo bardzo
15 mar 22:11
Braun:
Qulka ale chyba nie mogę stosować tego ab=eblna gdy liczę F'x ?
15 mar 22:17
Braun:
Jesteś ?
15 mar 22:21
Braun: ?
15 mar 23:12
Qulka: czemu?
15 mar 23:13
Qulka: no w sumie chyba łatwiej byłoby wprost
15 mar 23:15
Qulka: nie wiem po co sobie tak utrudniałeś
15 mar 23:16
Braun:
Ale mogę czy nie mogę ?
Bo wgl inne wyniki wychodzą, zaraz napiszę. Tylko pochodną F'x
15 mar 23:26
Qulka: wyniki wychodzą te same
15 mar 23:33
Braun:
[e{xln(xy))]'=exln(xy)*[xln(xy)]'
=e{xln(xy)*[ln(xy+1] ok ?
15 mar 23:54
Braun:
teraz robiąc ze wzoru na pochodną
(xy)y=y(xy)y−1*(xy)'=y2(xy)y−1 inaczej wychodzi
15 mar 23:54
Qulka: tak
15 mar 23:55
Qulka: to masz do x czy do y bo ta na dole jest inna niż ta ostatnia
15 mar 23:56
Braun:
Rozważamy tylko F'x jak na razie
15 mar 23:58
Qulka: ale pierwsza o 23:54 to (xy)x a druga to (xy)y
15 mar 23:59
Qulka: wynik z 19:52 to to samo co ten drugi z 23:54 bo to te same funkcje
16 mar 00:01
Braun:
F(x,y)=(xy)y
Przepraszam za zamieszanie
a) y2(xy)y−1
b) exlnxy(lnxy+1)
dwa różne wyniki ale czemu ?
16 mar 00:03
Qulka: bo masz dwie różne funkcje jak pisałam przed chwilą porównaj a) z godziną 19:52
16 mar 00:06
Braun:
Ale teraz już poprawnie napisałem F(x,y)=(xy)
y
1. Ze wzoru y(xy)
y−1*(xy)'=y
2(xy)
y−1
2. z liczby e korzystam
(xy)
y=e
ylnxy
[e
yln(xy)]'=e
yln(xy)*[yln(xy)]'
=e
yln(xy)*y[ln(xy)]'
?
16 mar 00:10
Qulka: no i odstaw e z powrotem w tym drugim
i rozpisz potęgę w tym pierwszym
16 mar 00:12
Braun:
16 mar 00:16
Qulka:
16 mar 00:22
Braun:
Czyli można z liczby e a nie powinno to wyjść bo jeśli liczę F'x to y traktuję jako stałą i ze
wzorku
nxn−1 a z liczby e korzysta się jak ma się funkcję do funkcji. Możesz mi to wytłumaczyć
czemu to zadziało ? I czy ogarniasz metody minimalizacji ?
16 mar 00:37
Qulka: nie wiem..ja tylko liczę .. od teorii to są tu zdecydowani puryści i ich pytać
16 mar 00:47
Braun:
Nie chcę być tylko od liczenia... Chcę rozumieć co liczę a nie klepać schemat bez sensu.
16 mar 00:52
Braun:
Ale dziękuję bardzo za pomoc, doceniam !
16 mar 00:53
Qulka: wołaj np.
PW 
on Ci wyjaśni precyzyjnie
16 mar 00:55