wskażówki zegara
mateusz: o godzinie 15:00 wskazówki zegara tworzą kąt 90°, po jakim najkrótszym czasie wskazówki
ponownie utworzą kąt prosty?
nie mam pomysłu jak zrobi to zadanie, pomożecie?
14 mar 19:10
mateusz: Hmm?
14 mar 20:29
Benny: Wydaję mi się że będzie to 16:05, więc po 65 minutach
14 mar 20:32
mateusz: Ale jak to obliczyć?
14 mar 21:40
Eta:

x −− czas jaki upłynie by wskazówki duża i mała ponownie utworzyły kąt prosty
duża 6
o/min
mała 0,5
o/min
| | 1800 | |
to 6x−0,5x=180 ⇒ x= |
| min≈ 32min 44 sek |
| | 55 | |
14 mar 22:09
Mila:

dla
Ety
14 mar 23:29
mateusz: Nie rozumiem skąd wzięło się 6x−0,5x=180
14 mar 23:49
daras: @Benny niedokładnie! wskazówka godzinowa w ciągu tych 5 minut tez sie przesunie do przodu
i będzie kąt < 90o
należy rozwiązać r−nia ruchu dla obu wskazówek
polecam poczytać St.Kowal − Rozmaitości matematyczne
15 mar 09:26
AS: Pytanie − czy wskazówki przesuwają się skokowo
czy w sposób ciągły?
15 mar 09:37
daras: | | 5 | |
W każdym tzw. małym cyklu, który trwa 65 |
| min wskazówki dwa razy tworzą ze sobą kąt 90o |
| | 11 | |
lub jak kto woli 270
o więc pierwsze takie zdarzenie po godzinie 15:00 nastąpi o godz.
16:05:27,3
15 mar 09:50
daras: dobre pytanie
Asie
obawiam się, że zawsze skokowo (silnik krokowy + koła zębate) ale tym sobie nie zawracano głowy
nawet w zeszłym wieku
15 mar 09:52