Zamień sumę (różnicę) na kwadrat sumy (różnicy) dwóch wyrazów
Marta: Pamięta ktoś jak się to zamienia?
Zamień sumę (różnicę) na kwadrat sumy (różnicy) dwóch wyrazów:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?

bo nie za bardzo to rozumiem..

a ) 9x2 +12x + 4 =
jak to zrobić?
29 lis 12:03
Godzio:
(2+3x)2 , jest to wzór skórconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
29 lis 12:09
Marta: nie za bardzo rozumiem
9x2 +12x + 4 = 4( 2,25 x + 3x ) = ?
jak to obliczałeś że ci wyszło (2+3x)2 ?
29 lis 12:16
Marta: 

?
29 lis 12:18
Marta: ?
29 lis 12:22
Smaku: (a+b)2=a2+2ab+b2 , czyli (3x+2)2 = 9x2 + 12x + 4
29 lis 12:26