Obliczyć granice
ola: Prosze o pomoc w rozwiązaniu poniższych granic:
| | 3*22n+2 − 10 | |
1.lim→∞ = |
| |
| | 5*4n−1 + 3n | |
2.lim→
∞= arctg (1−
√4n+1n−1)
3.lim→
∞=n[
√n2+√n −
√n2 − √n]
29 lis 11:53
student: | | π | |
2. limn→∞ arctg (1−√4−1/n 1−1/n ) = arctg(1−√4)= arctg(−1)=− |
| |
| | 4 | |
pierwszego i trzeciego nie umiem zrobić − dołączam się do proźby o pomoc w rozwiązaniu
29 lis 15:06
ra1di: dłuzej trwa pisanie tego, niż rozwiązywanie

1)
U{3 * 2
2n * 2
2 − 10 }{5*4
n*4−1 + 3
n) dzielimy przez najwyzsza potege mianownika ( 4
n)
3 * 2
2n / 4
n * 2
2 − 10/4
n −−> 2
2n/4
n zmierza do 0 więc 3*0*4 = 0, z mianownika mamy −10
5*4
n/4
n * 4
−1 + 3
n/4
n −−> 4
n/4
n to jest 1, więc 5*1 * 1/4 + 0 = 5/4
wychodzi nam −10 / 5/4 = −10 * 4/5 = 40/5 = 8
29 lis 15:20
ra1di: nie! to jest źle, ale nie wiem jak edytować
29 lis 15:21
ola: tzn gdzie jest błąd ?
29 lis 15:47
AS: Pod każdym lim proszę dopisać n →
∞
| | 3*22*n*4 − 10 | | 4*(12*4n − 10) | |
1) lim |
| = lim |
| = |
| | | | 5*4n + 4*3n | |
Dzielę licznik i mianownik przez 4
n
| | 4*(12 − 10/4n) | | 4*12 | | 48 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | 5 + 4*(3/4)n | | 5 | | 5 | |
29 lis 15:49
ola: wielkie dzięki
29 lis 15:51
AS: Przrd każdym ułamkiem proszę dopisać lim
n→
∞
lim n*(
√n2 + √n −
√n2 − √n) =
rozszerzam licznik i mianownik przez
√n2 + √n +
√n2 − √n
U{n*(
√n2+√n−
√n2−√n)*(√n2+√n+√n2−√n){
√n2+√n+
√n2−√n} =
| n*(n2 + √n − n2 + √n) | |
| = |
| √n2+√n+√n2−√n | |
Dzielę licznik i mianownik przez n*
√n,wstawiając w mianowniku pod pierwiastek n*
√n
otrzymam n
3
| 2 | |
| = |
| | n2 + √n | | n2 − √n | | √ |
| + √ |
| | | | n3 | | n3 | |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = ∞ |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √( |
| + √ |
| ) + √( |
| − √ |
| ) | | | n | | n5 | | n | | n5 | |
| | 0 + 0 | | 0 | |
Proszę się jednak upewnić czy jest dobrze,czy się gdzieś nie pomyliłem
w pisaninie.
29 lis 16:48