stożek....
mleko: Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB. Oblicz pole powierzchni otrzymanej
bryły wiedząc, że IABI = 5(√3 + 1), IkątCABI = 60stopni i IkątCBAI = 45stopni. Czy na tej
bryle można opisać kulę? odpowiedź uzasadnij.
14 mar 13:47
J:

zadnie proste, ale żmudne
| | H | | H | |
musisz obliczyć x i y , |
| = tg45 ⇔ H = x , |
| = tg60 i x + y = 5(√3+1) |
| | x | | y | |
mając x i y obliczysz dłogości boków , potem suma powierzchni bocznej dwóch stozków
o promieniu H i tworzących AC i AB
14 mar 14:06
mleko: okej rozumiem chyba dzięki
15 mar 10:16