znowu ^^ Pomocy ! xD
ziba: W równoległoboku dłuższy bok ma 10 cm, a krótsza przekątna ma 6 cm i dzieli równoległobok na
dwa trójkąty prostokątne. Oblicz obwód tego równoległoboku.
29 lis 11:45
Homo-niewiadomo XDD: x = 10 cm − dłuższy bok równoległoboku
y − krótszy bok równoległoboku
z trójkąta prostokątnego liczę:
6/2 + y/2 = 102
y/2 = 100 – 36
y/2 = 64
y = 8 cm
wskazówka 6/2 to sześć do potęgi drugiej − nie wiem jak to zapisać)
Obwód: L = 2 * 10 cm + 2 * 8 cm = 36 cm
Odp. Obwód tego równoległoboku wynosi 36 cm.
29 lis 11:47
ziba: thx
29 lis 11:51