Największa objętość stożka
Daniel: Ze wszystkich stożków wpisanych w kulę o promieniu długości R tak, że środek kuli należy do
wysokości stożka, wyznacz ten, który ma największą objętość. Oblicz objętość wyznaczonego
stożka. Proszę o pomoc i analizę ww zadania.
14 mar 13:00
J:
| | 1 | |
V = |
| πr2*H H = R + x , r2 + x2 = R2 .... i liczysz maksimum V(x) |
| | 3 | |
14 mar 13:09
Daniel: Możesz mi to trochę dokładniej rozpisać?
14 mar 13:13
J:
| | 1 | |
V(x) = |
| π(R2 − x2)(R + x) .... i liczysz maksimum |
| | 3 | |
14 mar 13:15
mleko: może mi ktoś pokazac do momentu jak bedzie pochodna

chociaz bo nwm jak...
15 mar 09:58