Mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie czy zrobilam dobrze? :)
Marta: Zamień sumę na iloczyn wyłączając wspólny czynnik przed nawias:
a) ab − b do kwadratu =b ( a − b )
b) c potęgi 5 − c do potęgi 3 = c do potęgi 3 (c do potęgi 2 −1)
c) 3a3x − 6ax3 = 3ax (a2 − 2x2)
d) 20x3y3 + 10x3y4 − 15x2y2 = 5x2y2 (4xy + 2xy2 − 2)
e) 9a4 − 12a3b + 3a3= 3a2b ( 3a2 − 4a + 3)
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy zrobiłam to dobrze?
29 lis 11:30
Godzio: a)ab−b = b(a−1)
b) dobrze
c) dobrze
d) = ...(...... − 3
e) zauważ że 1 i 3 czynnik nie mają b więc nie możesz wyłączyć tego przed nawias
29 lis 11:36
Marta: Dzięki

dobrze mam teraz ? : )
e) 9a4 − 12a3b + 3a2= 3a2 ( 3a2 − 4ab +1 )
d) 20x3y3 + 10x3y4 − 15x2y2 = 5x2y2 (4xy + 2xy2 − 3)
29 lis 11:42
Marta: Dobrze mam teraz te przykłady? : − )
Mógłbyś mi sprawdzić?
29 lis 11:49