stereometria w optymalizacji
Marta: z wycinka kola o promieniu 12 i kącie α utworzono stożek. wyznacz kąt α dla ktorego objętość
stożka jest maksymalna
13 mar 13:08
J:
i z czym masz problem ?
13 mar 13:30
J:

R = 12 , oblicz x jako funkcję kąta α
13 mar 13:34
Marta: wyszło mi r=4√6 i α=30r alfa może być większe od 180?
13 mar 13:37
J:
co to jest r = 4
√6 ?
| | α | |
natomiast jest dobrze: r = |
| − promień podstawy stożka , |
| | 30 | |
jeszcze potrzebna jest wysokość H
13 mar 13:41
Marta: r to promień stożka, wyliczylam maksymalne r, bo jakbym podstawiala do wzoru α to wyszlyby
ogromne liczby V=13πr2√144−r2
13 mar 13:59
J:
to nic nie daje ..
największe r nie gwarantuje maksymalnej objętości ( ze wzrostem r maleje wysokość)
ikoniecznym jest znalezienie maksimum funkcj
13 mar 14:04
pigor: ... , np. tak :
niech α− miara kąta w radianach , r długość
promienia podstawy stożka, to z warunków zadania ;
2πr= α*R=12α i H
2=12
2−r
2 i V
s(α)=
13π r
2H ⇒
| | 6 | |
⇒ πr=6α i Vs(α)= 13π r2√122−r2, podstaw r= |
| α, |
| | π | |
i szukaj
max, funkcji
Vs(α)
13 mar 14:12
Marta: Nie za bardzo rozumiem, wyliczylam maksimum funkcji, ale z parametrem r więc skoro mam r to nie
| | α | |
wystarczy pomnożyć razy 30, nie wychodzi na to samo? Mam podstawiac pod r |
| i wrzucać |
| | 30 | |
to pod pietwiastek?
13 mar 14:15
Marta: ok, dzięki pigor, tak jest chyba najłatwiej
13 mar 14:20
J:
mnie wyszło : r = 4√24 i wtedy: α = 30*4√24
13 mar 14:21
Marta: Sposobem pigora wyszło mi tyle samo, co po podstawieniu pod r 4√6 mój sposób też jest dobry w
takim razie J musisz mieć gdzieś błąd
13 mar 14:38