Indukcja matematyczna
Akro: Udowodnić, że dla k∊Z
| | sin(n+1)α*sinnα | |
sin2α+sin4α+...+sin2nα = |
| |
| | sinα | |
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
13 mar 12:24
Benny: 1)Sprawdź wzór dla n=1
2)zakładasz, że założenie jest prawdziwe dla k=n
3)no i tutaj twierdzisz, że teza jest spełniona dla n=k+1
13 mar 13:46
5-latek: Indukcja matematyczna obowiazuje dla liczb naturalnych a nie calkowitych
13 mar 14:12
ICSP: Działa również dla całkowitych tylko dodatkowo musimy pokazać wynikanie
T(k) ⇒ T(k − 1)
13 mar 14:35
Akro: Zapomniałem tam dopisać powinno być jeszcze α ≠ kπ

Stosując się do wskazówek Bennego mam:
1) dla n = 1
sin2α = sin2α L=P
2)założenie indukcyjne:
| | sin(n+1)α*sinnα | |
sin2α+sin4α+...+sin2nα = |
| |
| | sinα | |
Teza indukcyjna:
| | sin(n+2)α*sin(n+1)α | |
sin2α+sin4α+...+sin2nα+sin(2n+1)α = |
| |
| | sinα | |
Dowód:
| | sin(n+1)α*sinnα+sin(2n+1)α*sinα | |
sin2α+sin4α+...+sin2nα+sin(2n+1)α = |
| |
| | sinα | |
Do tego momentu wiem jak zrobić a dalej nie mam pojęcia. Co dalej można z tym zrobić?
13 mar 14:36
ICSP: zła teza.
13 mar 14:37
Akro: Co dokładniej?
13 mar 14:40
ICSP: 2(n+1) ≠ 2n + 1
13 mar 14:40
Janek191:
Tam ma być
sin (2*( n + 1)α) = sin( 2n + 2)α
13 mar 14:41
Benny: ICSP o co chodzi z tym wynikaniem T(k) ⇒ T(k−1)?
13 mar 14:41
Akro: Aha, no tak..
to w dowodzie będzie:
| | sin(n+1)α*sinnα+sin(2n+2)α*sinα | |
sin2α+sin4α+...+sin2nα+sin(2n+2)α = |
| |
| | sinα | |
I co dalej z tym można?
13 mar 14:43
ICSP: Dalej korzystasz z założenia i kombinujesz.
13 mar 14:43
ICSP: Benny wiesz jak działa indukcja ?
13 mar 14:46
Akro: Z założenia już skorzystałem przecież.
13 mar 14:55
Benny: Wiem tyle co wyczytałem ostatnio w książce
13 mar 14:58
ICSP: nie zauważyłem

sin2(n+1) = 2sin(n+1)cos(n+1)
13 mar 14:58
13 mar 15:03
Benny: No tak otworzyłem ten link to wszystkie przykłady były dla n dodatnich
13 mar 15:12
Akro: Doszedłem do takiej postaci:
| 1 | |
| (cos−cos(2n+1)+2sin(n+1)*sin+sin(2n+1) |
| 2sin | |
Co dalej mogę z tym zrobić?
13 mar 16:43