4). W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosc ma dlugosc 4pierwiastki 2 a
dorota24: 4). W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosc ma dlugosc 4pierwiastki 2 a krawedz
podstawy 8cm oblicz
a. dlugosc krawedzi bocznej
b. miare kata zawartego pomiedzy wysokoscia ostroslupa a krawedzia boczna ostroslupa.
c. miare kata zawartego pomiedzy dwiema krawedziami bocznymi: rozwiaz dwa przypadki.
13 mar 09:55
Qulka: a. 8
b. 45
c.90 lub 60
13 mar 10:42
dorota24: A mogla bym prosic o obliczenia

bede wdzieczna
13 mar 12:07
J:
| | a√2 | |
x − połowa przekątnej podstawy , x = |
| |
| | 2 | |
| | a√2 | |
szukamy a: a2 = H2 + ( |
| )2 = 32 + 32 = 64 , stąd: a = √64 = 8 |
| | 2 | |
13 mar 12:12
J:
| | 8√2 | |
drobna kolizja oznaczeń , x = |
| |
| | 2 | |
13 mar 12:17