2). Oblicz dlugosc krawedzi podstawy i dlugosc krawedzi sciany bocznej graniasto
dorota24: 2). Oblicz dlugosc krawedzi podstawy i dlugosc krawedzi sciany bocznej graniastoslupa
prawidlowego czworokatnego o przekatnej d=8 i kacie l=40 stopni jaki tworzy przekatna z
krawedzia sciany bocznej. Wynik podaj z dokladnoscia do 0.01
Qulka: biedny kat ma 40° pewnie gorączki

a
√2= d•sin40 = 8•0,64278760968653932632264340990726
a= 3,6361558213763494349477845265457 ≈ 3,64
b= d•cos40 = 6,1283555449518242816191412044433 ≈ 6,13