kwantyle - prosze o pomoc
ewapaula: czy ktoś może umie liczyc kwantyle

bardzo prosze o pomoc
13 mar 09:43
Qulka: komputer umie
13 mar 10:34
Qulka: qp=x[np]+1
13 mar 11:07
ewapaula: mama takie zadanie i nie mam tylko pkt e mogę prosić o pomoc

Dana jest funkcja f(x)=
0, dla x ≤ 1,
b/x
3, dla x >1
a) Ustal wartość stałej b tak, aby funkcja ta była PDF zmiennej losowej X
Gęstością prawd. (krótko gęstością, ang. probability density function − PDF) zmienna losowa
typu ciągłego, nazywamy funkcję f(x) która występuje pod znakiem całki określającej jej
dystrybuantę
b) Naszkicuj krzywą gęstości.
c) Wyznacz i naszkicuj dystrybuantę.
d) Oblicz prawd. zdarzenia X>3/2
e) Wyznacz kwantyle rzędu 0,1 i 0,9.
13 mar 12:21
Qulka: a masz punkt c?
13 mar 13:08
Qulka: jak masz dystrybuantę to :
F(x)=0,1 i wyliczasz x to będzie kwantyl 0.1
F(x)=0,9 i wyliczasz x to będzie kwantyl 0.9
13 mar 13:14
ewapaula: mam coś takiego w c:
ze dla x<=1 to:
F(x)=0
a dla x(1,+nieskoń)
F(x)=1/6 − 1/(6x
2)
to jak to zrobic?
13 mar 13:33
ewapaula: to będzie coś takiego

−1/(6x
2) + 1/6=0,1
−1+6x
2/6=0,1*0,6X
2
−1+x
2=0,6x
2
−1=0,4x
2
2,5 =x
2
x=1,58
13 mar 13:39
ewapaula: coś dla 0,9 sie nie zgadza bo:
1/6−1/(6x2)=0,9
x2−1=5,4x2
a wieć wychodzi ze
−1=4,4x2 wiec sprzecznosc to jest
13 mar 13:44
ewapaula: bo znalazlam w naotatkach coś takiego

Niech F będzie dystrybuantą zmiennej losowej X. Funkcją kwantylową będzie więc F
−1.. pomożesz
mi

proszę:((
13 mar 13:50
Qulka: jak Ci to wyszło jak b = 2
13 mar 13:52
ewapaula: ze wzoru na gęstość
13 mar 13:53
ewapaula: −3b*x(−4) |(+∞)=0−(−3b)=3b
13 mar 13:55
ewapaula: tam jest x−4
13 mar 13:55
ewapaula: 3b=1 więc b=1/3
13 mar 13:56
ewapaula: o to Tb chodzilo?
13 mar 13:58
ewapaula: o to Tb chodzilo?
13 mar 13:58
Qulka: a po co liczyłaś pochodną

powinnaś policzyć całkę
13 mar 14:00
Qulka: ta funkcja ma być gęstością, a jej całka dystrybuantą i warunek jest że dystrybuanta jest =1 na
końcu
13 mar 14:04
ewapaula: tak bylo na zajeciaxh

to pomozesz mi z kwantylami
13 mar 14:05
Qulka: więc pole pod tą gęstością jest równe 1
13 mar 14:05
ewapaula: masz moze maila to wysle ci to zadanie.. bo tu tych funkcji nie napisze
13 mar 14:06
Qulka: oki .. to nie wnikam
jeśli
| | 1 | |
F(x)=1/6 − 1/(6x2) to F−1 = |
| |
| | √1−6x | |
13 mar 14:08
Qulka: a33wawa@op.pl
13 mar 14:11
Qulka: i zajrzę do niej wieczorem bo muszę już iść
13 mar 14:11
ewapaula: ok, dziękuje
13 mar 14:12