jw.
gość premium: Liczyłem to już wiele razy i za każdym razem wychodzi inny wynik. Czy może to ktoś obliczyć?
Musi wyjść 2x2+4x+8
(x+1)2−(x−1)2+(x+2)2+(2−x)2
12 mar 23:42
Mila:
x2+2x+1−(x2−2x+1)+x2+4x+4+4−4x+x2=
=x2+2x+1−x2+2x−1+2x2+8=
=2x2+4x+8
12 mar 23:45
x: 2x2+4x+8 jak w morde strzelil
12 mar 23:49
gość premium: Już wiem co robiłem źle. Zamiast wykonać działanie z drugiego nawiasu, a dopiero potem zmienić
znak, najpierw zmieniałem znak, a dopiero potem obliczałem ze wzoru skróconego mnożenia.
Dziękuję ślicznie za pomoc
12 mar 23:50
Mila:
12 mar 23:50