Ciąg geometryczny, arytmetyczny
Dawidxq: Witam, sprawdźcie czy dobrze rozwiązałem zadania

Z góry dzięki!
1. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n = (8 − n)(n − 1). Sprawdź, które wyrazy tego ciągu są
dodatnie.
2. W ciągu geometrycznym q = 2, suma 7 początkowych wyrazów jest równa 762. Wyznacz a
1.
3. W ciągu arytmetycznym a
2 = 3, a
6 = −13. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu.
4. Ciąg (2, X
2 + 3, x + 10) jest arytmetyczny. Wyznacz x.
5. Czy w ciągu (a
n) określonym wzorem a
n = (n − 20)
2 występuje liczba 100? Jeżeli tak, to w
którym jest wyrazem?
Ad 1.
Wyrazy dodatnie to: a
1, a
2, a
3, a
4, a
5, a
6, a
7, a
8
Ad 2.
S
7 = 762
q = 2
a
1 = ?
Obliczamy ze wzoru:
S
n = a
1 1 − n21 − 2
Za S
n podstawiamy sumę 7 początkowych wyrazów:
| 1 − 22 | |
762 = a1 |
| // : (1−2) |
| 1 − 2 | |
−762 = −127a
1
127a
1 = 762 // : 127
a
1 = 6
Ad 3.
a
2 = 3
a
6 = −13
rozrysowałem sb to na kartce w kolejności od a
1 do a
6 i wyliczyłem to tak:
3 + 4r = −13
4r = −16 // : 4
r = − 4
Pytanie skąd 4r? Od a
2 do a
6 trzeba przeskoczyć 4 wyrazy, więc stąd te 4
a
1 = 7
Ad 4.
Obliczyłem to dwa razy, raz wyszło, że delta do liczenia, więc skreśliłem to rozwiązanie całe,
bo nie mogą być dwa wyniki o.O I potem pomyślałem i rozwiązałem to tak:
| 2 + x + 10 | |
x2 + 3 = |
| / * 2 |
| 2 | |
2x
2 + 6 = 2 + x + 10 // : x
2x + 6 = 2 + 10
2x = 6 // : 2
x = 3
Wydaje mi się że to zadanie jest w uj źle zrobione

Ad 5.
Szukany wyraz to a
10, ponieważ:
a
10 = (10 − 20)
2
a
10 = (−10)
2
a
10 = 100