,,,
Zyta: trzecim wyrazem ciagu geometrycznego jest liczba 2 . ile wynosi iloczyn 5 pierwszych wyrazow
tego ciagu
12 mar 22:43
Tadeusz:
a1q2=2
a15q10=(a1q2)5=25
12 mar 22:55
Eta:
a3=aq2=2
a*aq*aq2*aq3*aq4= a5*q10= (aq2)5= 25=32
12 mar 22:55
Eta:
12 mar 22:55
Zyta: nie rozumiem 2 zapisu
12 mar 22:56
Zyta: ooo dzięki

mam jeszcze jedno zadanie
12 mar 22:56
Eta:
A mój zapis rozumiesz?
12 mar 22:57
Zyta: tylko dlaczego a*aq nie wiem
12 mar 22:58
Eta:
a1 , a2=a1*q , a3=a1*q2, a4=a1*q3 , a5=a1*q4
zamiast a1 pisałam "a"
12 mar 23:00
Zyta: Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 70 stopni . Z wierzchołka kąta prostego tego
trójkąta poprowadzono wysokosc i srodkową. Jak obliczyć kąt między nimi ?
12 mar 23:01
Tadeusz:
... a co to iloczyn rozumiesz? −
12 mar 23:01
Zyta: takk już tak, faktycznie dzięki bardzo za pomoc
12 mar 23:01
Zyta: a z tym trójkątem ? jakaś wskazówka ?
12 mar 23:04
Eta:
12 mar 23:07
Zyta: skąd to wiadomo
12 mar 23:10
Tadeusz:

... policzysz? −
12 mar 23:11
Zyta: ?
12 mar 23:13
Eta:
Długość zielonej środkowej jest równa długości promienia okręgu opisanego
na trójkącie prostokątnym zatem |AS|=|CS|=R
to trójkąt ASC jest równoramienny więc miary kątów ACS i SAC = 70o
miara kata ACD=20o to ..............
12 mar 23:16
Tadeusz:

może tak będzie Ci łatwiej −
12 mar 23:17
Eta:

Jasne ?
12 mar 23:21
Eta:
Jak ja "kocham" jak mi się "wcinają" w to co zaczęłam robić
12 mar 23:22
Zyta: hhah, dzięki o wiele lepiej, niestety jeszcze mi zostały 2 zadania ...
12 mar 23:24
Eta:
Dawaj
12 mar 23:28
Zyta: Do autobusu, który zatrzymuje się na czterech przystankach, wsiadło pięciu pasażerów. Jakie
jest prawdopodobienstwo, ze wszyscy wysiądą na tym samym przystanku ?
12 mar 23:32
Eta:
|Ω|=4
5
A−− wszyscy wysiądą na tym samym przystanku , czyli na jednym z czterech przystanków
|A|=4
12 mar 23:38
Zyta: pole trojkąta ograniczono prostą o równaniu 2x+3y+6=0 oraz osiami układu współrzednych oblicz
pole.
12 mar 23:44
Zyta: najlepiej chyba narysować nie ?
12 mar 23:44
Eta:

P=........
12 mar 23:49
Zyta: a nie −3 ? m.zerowe ?
12 mar 23:54