Bryły obrotowe
Patrycja: ZADANIE 1) Oblicz ile razy zmaleje pole powierzchni kuli, gdy jej promien zmniejszymy 2 razy.
ZADANIE 2) Oblicz objetosc walca, ktorego tworzaca =8 jest dwa razy wieksza od podstawy.
ZADANIE 3) Oblicz wysokosc i promien podstawy walca o objetosci 108π , wiedzac ze jego wysokosc
jest dwa razy wieksza od srednicy podstawy.
ZADANIE 4) Oblicz objetosc stozka o promieniu podstawy 4 wiedzac ze jego pole powierzchni jest
rowne polowie pola powierzchni bocznej.
ZADANIE 5) Przekatna przekroju osiowego walca jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem
45°. Oblicz objetosc tego walca, wiedzac, ze promien podstawy jest rowny 6
ZADANIE 6) Tworzaca stozka jest nachylona do jego podstawy pod katem 60°. Oblicz objetosc tego
stozka, wiedzac, ze promien jest rowny 12.
ZADANIE 7) Ustal czy walec o r=4 i h=15 mozna zamknac w kuli o objetosci V= 2000cm3. Przyjmij
π=3,14. Uzasadnij.
12 mar 22:42
x: | | P1 | | 4πr2 | | 4πr2 | |
Ad. 1 |
| = |
| = |
| =4 → zmaleje czterokrotnie |
| | P2 | | | | πr2 | |
12 mar 23:00
Patrycja: Dziękuje!
12 mar 23:05
x: Ad. 7
| | 4 | | 2000 | | 3 | |
V= |
| πr3=2000cm3 → r3= |
| * |
| =477,7cm3 | (...)1/3 → r=7,8cm |
| | 3 | | π | | 4 | |
Kula ma ''wysokość'' 2r=15,6cm co jest większe od wys. walca h=15cm → czyli gitara gra
12 mar 23:07
Janek191:
z. 2
h = 2 d = 2*2r = 4 r
h = 8 = 4 r
r = 2
h = 8
V = Pp*h = π r2 *h =
Podstaw i oblicz
13 mar 07:28
Odpowiedzi na debilne pytania: Patrycjo przede wszystkim myśleć
13 mar 08:51
dero 2005:
Ad7
Żeby walec "zamknąć" w kuli przekątna przekroju osiowego walca musi być mniejsza od podwojonego
promienia kuli.
Przekątna walca wynosi √(2r)2 + h2 = 17
Podwójny promień kuli ma 15,6
13 mar 09:25
dero 2005:
Zad3
h = 4r
πr2*h = 108π
r2*4r = 108
4r3= 108
r3= 27
r = 3
h = 12
13 mar 09:34
dero 2005:
Zad 4
r = 4
2πr
2 = πrl
32π = 4πl
l = 8
h =
√l2 − r2 = 4
√3
13 mar 09:40
dero 2005:
Zad 5
r = 6
h = 2r = 12
V = πr
2*h =
13 mar 09:43
dero 2005:
Zad6
r = 12
h = 12
√3
13 mar 10:02
Patrycja: Dero2005. Dzieeekuje bardzo!
13 mar 14:39