Wielomiany, zadanie z parametrem
Patryk: Dany jest wielomian W(x) = x
4 − mx
2 + m + 3. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian ma dokładnie cztery pierwiastki.
Do tego zadania mam napisany model rozwiązania, ale nie rozumiem niektórych rzeczy.
Początkowo oznaczamy x
2 = t ⋀ t ≥ 0 − to jest zrozumiałe
G(t) = t
2 − mt + m +3
Teraz warunki wynikające z treści:
Δ > 0 ⋀ t
1 + t
2 > 0 ⋀ t
1t
2 > 0
Tych warunków nie rozumiem (poza deltą)
Ale z ciekawości rozwiązywałem zadanie dalej, gdzie:
Δ = m
2 − 4m − 12
m
2 − 4m − 12 > 0
Δ = 16 + 48 = 64 ⇒
√Δ=8
m = −2 ⋁ m = 6
Czyli nasze m ∊ (−
∞, −2) ∪ (6,
∞)
No i z klucza wynika, że m ma ejszcze spełniać warunki:
m > 0 ⋀ m > −3
Z czego wychodzi m ∊ (6,
∞)
Policzyć to wszystko umiem, ale jak pisałem, nie do końca rozumiem co liczę
12 mar 22:03
ICSP: sam napisałeś : t ≥ 0
Czyli liczby t1 i t2 musza być liczbami dodatnimi. Warunki t1 + t2 > 0 i t1t2 > 0 to
gwarantują
12 mar 22:07
Patryk: Ale to się robi takie masło maślane, jest to konieczne?
12 mar 22:08
Patryk: i ską wynika, że m musi być większe od −3?
12 mar 22:08
52: No tak aby były cztery pierwiastki, to t musi być większe od 0...
a te warunki to powodują t1+t2>0 i t1t2>0
12 mar 22:10
52: a liczyłeś z wzorów Viete'a t1+t2 i t1t2 i sprawdzałeś to ?
12 mar 22:11
Patryk: Nie... jak mogłem nie pomyśleć o tym, ehh...
12 mar 22:13
Patryk: Zgadza się, ale nadal nie rozumiem idei dawania tych warunków, bo przecież jak t ma być
dodatnie, to jest oczywiste, że suma t1 i t2 oraz iloczyn będą dodatnie, więc po co to
pisać?
12 mar 22:15
52: Nie takie oczywiste jeśli masz wyliczyć parametr m
12 mar 22:20
52: Równie dobrze mógłbyś pomyśleć i dać warunki t1+t2>0 i t1t2>0 i nie liczyć Δ, bo skoro jest
t1 i t2 to będzie to oczywiste że Δ>0, tylko że nie wiesz dla jakiego m w tym przypadku, a
jak wstawisz sobie m do równania i wyliczyć to ma być spełniony każdy możliwy warunek
12 mar 22:23
Patryk: Niech tak będzie

porobię parę innych przykładów i zobaczę jak mi z tym idzie, jak coś pewnie znowu się odezwę na
tym forum.
Dzięki wielkie i pozdrawiam!
12 mar 22:26
Patryk: Dany jest Wielomian W(x) = (x−3)(x
2 + 4x −5m −4). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian ma dokładnie jeden pierwiastek.
Δ < 0 ⋁ ( Δ = 0 ∧ x
0 = 3 )
Wyliczyłem z delty, że m <
85
W odpowiedzi jest, że z drugiego warunku wychodzi zbiór pusty.
Jak to udowodnić? Wyliczam współrzędną p wierzchołka? Czyli
−2 ≠ 3
Tak?
12 mar 23:08
Patryk: :(
12 mar 23:35
5-latek: jeden pierwiastek juz masz x=3 wobec tego drugie rownanie nie moze miec rozwiazan a wiec
Δ<0
13 mar 00:53
Patryk: Nie o to pytałem
13 mar 13:50
J:
| | 8 | |
z drugiego warunku ( Δ = 0 ) masz: m = − |
| i teraz sprawdź, |
| | 5 | |
czy x = 3 nie jest przypadkiem miejscem zerowym przy takim m
13 mar 14:07