geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej
Michał:

Witam,
Prosta l przechodzi przez punkty P=(−1,9) i S=(2,−3). Prosta k ma równanie 2x−y+m−1=0. Znajdź
te wartości parametru m, aby punkt przecięcia prostych l i k należał do wnętrza prostokąta o
wierzchołkach A=(1,−2), B=(3,−2), C=(3,1), D=(1,1).
No więc mam pytanie, czy dobrze robię to zadanie.
1. wyznaczam równanie prostej l: y=−4x+5
2. przyrównuję ją do prostej k: y=2x+m−1
| 6−m | | 2m+9 | |
3. wyliczam x= |
| i y= |
| |
| 6 | | 3 | |
4. określam przedziały w jakich zawierają się x i y
−2≤y≤1
1≤x≤3
5. rozwiązuję nierówności i wyznaczam m
Dobrze? Zadanie pochodzi ze zbioru aksjomat, odpowiedź została stara, a zaktualizowali treść,
bowiem usuneli jeden współczynnik i nie wiem czy dobrze to zrobiłem
Michał: Dobra, czyli jak sposób dobry, to pozostało mi tylko rozwiązać je po raz kolejny tym razem
ostrożniej

, bo odpowiedź jednak nie taka jak powinna być