Równania trygonometryczne
Dawid: Mam 3 równania trygonometryczne, jak je rozwiązywać, bo nie są już takie proste gdzie był sam
sinus czy cosinus.
a)sin 2x + cos x=0
| 3 | |
c)sin x * sin 2x= |
| cos x |
| 2 | |
Janek191:
| 1 | |
b) cos x − sin x = |
| / * cos x |
| cos x | |
cos
2 x − sin x*cos x = 1 = sin
2 x + cos
2 x
− sin x*cos x = sin
2 x
sin
2 x + sin x* cos x = 0
sin x*( sin x + cos x) = 0
sin x = 0 lub sin x + cos x = 0
Dokończ

c) sin x* sin 2x = 1,5 cos x
sin x* 2 sin x*cos x = 1,5 cos x
2 sin
2 x* cos x − 1,5 cos x = 0
cos x*( 2 sin
2 x − 1,5) = 0
cos x = 0 lub 2 sin
2 x = 1,5
| 3 | |
cos x = 0 lub sin2 x = |
| |
| 4 | |
| √3 | | √3 | |
cos x = 0 lub sin x = − |
| lub sin x = |
| |
| 2 | | 2 | |
Dokończ