granice
jan: oblicz granice
lim ((2n/−5/(2n−3))3n
przy n dazy do nieskonczonosci
12 mar 21:16
Adam: Zapisz to normalnie, bo to jest sieczka.
12 mar 21:17
J: szukaj granicy w okolicy liczby e
12 mar 21:19
jan: lim ((2n−5)/(2n−3))3n
12 mar 21:20
J: 2n−5=2n − 3 − 2 i kombinuj
12 mar 21:24
jan: dlaczego jeszcze −2 ?
12 mar 21:26
jan: nie rozumiem z rego zapisu nic

ta potęgi 3n jest dzwina.
12 mar 21:27
Janek191:
| | 2 n − 5 | | | |
an = ( |
| )3n = [( |
| )2n]1,5 |
| | 2 n − 3 | | | |
więc
| | e−5 | |
lim an = [ |
| ]1,5 = ( e−2)1,5 = e−3 |
| | e−3 | |
n→
∞
12 mar 21:28
J:
| | 3n | |
= (e−5)k gdzie k = lim |
| |
| | 2n−3 | |
12 mar 21:32
jan: skad te przeksztalcenie sie wzielo? 1−5/2n ?
12 mar 21:33
J: sorry e−2
12 mar 21:34
Janek191:
Po podzieleniu licznika i mianownika przez 2n
12 mar 21:35
jan: okej i dalej czemu nagle to jest równe 3
−5 ?
12 mar 21:36
jan: e−5 * ?
12 mar 21:36
12 mar 21:38
12 mar 21:38
Janek191:
Dokładniej
więc
| | e−5 | |
lim an = [ |
| ]1,5 = [ e−2]1,5 = e−3 |
| | e−3 | |
n→
∞
13 mar 07:38