matematykaszkolna.pl
Pomocy? Kemot: Jak podzielić ośmiokąt foremny na pięć trójkątów?
12 mar 20:40
PW: A1A3A5A7A3
12 mar 21:04
Kemot: Tylko a1a3a7a8 wychodzi czworokątem
12 mar 21:47
J: To go podziel na pół
12 mar 21:51
Kemot: W tym problem, mam otrzymać tylko 5 trójkątów, nic więcej, a jak go podzielę na pół, to wyjdzie mi 6 trójkąt
12 mar 21:59
Mila: Napisz treść zadania. To zadanie ze zbioru, czy własna twórczość.
12 mar 22:52
Kemot: To zadanie dla klasy 3 szkoły podstawowej... Podziel każdy wielokąt na tyle trójkątów, ile wskazuje liczba obok. Rysuj przy linijce. Wskazówka: rysuj z jednego wierzchołka. I mam narysowane: kwadrat z podpisanym 2, pięciokąt z podpisanym 3, sześciokąt z podpisanym 4 oraz ten ośmiokąt z podpisanym 5. Zadanie z ćwiczenia: Razem w szkole. Klasa 3 wyd WSiP
12 mar 23:00
Mila: rysunek To pomyłka. Podziel na 6 trójkątów.
12 mar 23:07
Mila: rysunek Siedmiokąt Na 5 Δ.
12 mar 23:10
Kemot: Pewnie tak, wg mnie też nie ma innej możliwości, ale w celu upewnienia się... zapytałem. Dzięki za pomoc emotka
12 mar 23:16
Mila: emotka
12 mar 23:28
PW: Zgadza się, czworokąt można podzielić na dwa trójkąty. Jeżeli dołożymy na zewnątrz czworokąta jeszcze jeden punkt, to łącząc z nim najbliższe dwa wierzchołki czworokąta otrzymamy pięciokąt podzielony na trzy trójkąty. W ten sam sposób można pokazać, że sześciokąt można podzielić na 4 trójkąty (ale nie mniej), siedmiokąt można podzielić na 5 trójkątów, ośmiokąt − na 6 trójkątów (ale nie mniej).
13 mar 10:51
PW: Prawdopodobnie dziecko miało na podstawie pierwszych trzech figur wywnioskować, że trójkątów w podziale może być o 2 mniej niż boków, i od razu przy ośmiokącie krzyknąć: − To się nie da.
13 mar 10:55