urny prawdopodobieństwo warunkowe
aniank: Mamy dwie urny, w jednej z nich są dwie kule białe i osiem czarnych,a w drugiej jest osiem
białych i trzy czarne. Z losowo wybranej urny wybieramy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo,
że wyciągniemy kulę białą. Oblicz prawdopodobieństwo,że losowano z pierwszej urny, jeżeli
otrzymano kulę białą.
12 mar 20:31
aniank: help
12 mar 20:44
aniank : Pomocy
20 mar 23:19
Qulka:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 8 | |
P(B)= |
| • |
| + |
| • |
| = 51/110 |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 11 | |
| | 1/10 | |
P(1|B) = |
| = .. |
| | 51/110 | |
20 mar 23:24
aniank : Dzięki już pojmuje
20 mar 23:37
aniank : 1/10 to P( u1∩B) ?
20 mar 23:39
Qulka: tak
20 mar 23:46
Qulka: to 1/2 • 2/10 czyli 1/10
20 mar 23:47
aniank: Dziękuję
23 mar 14:14