Oblicz wysokość i krawędź podstawy ze wzory na objętość
Pafcio:
Niech V oznacza objętość tego ostrosłupa. Podkreśl poprawne wzory na wysokość i krawędź
podstawy ostrosłupa otrzymane przez przekształcenie wzoru na objętość.
| 3V | | V | | 3V | |
H = |
| H = |
| H = |
| |
| a2 | | 3a2 | | a | |
| 3V | | V | | V | |
a = √ |
| a = |
| a = √ |
| |
| H | | 3H | | 3H | |
12 mar 20:06
rafal: Pierwszy zestaw. H = 3V/a2, a = √3V/H
12 mar 20:27
rafal: zapisz wzór na objętość: V = (a2 * H) / 3, a później wyznacz z niego H i a
12 mar 20:30