matematykaszkolna.pl
Błąd względny i bezwzględny dawidn: Cześć wszystkim emotka Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać: Mam do obliczenia sumę przybliżonych liczb(0.145 + 321 + 78.2 lecz są one już dokładne więc wystarczy je zsumować tak? wynik=399,345). Następnie mam podać błąd względny i bezwzględny sumy tych liczb. No dobrze ale pytanie jak? Znam podstawowe wzory tylko co dalej.. błąd bezwzględny: |x−a| wiem że x to przybliżenie liczby a, a to liczba dokładna czyli ten nasz wynik? Bardzo proszę o pomoc : ) Treść polecenia: Znaleźć sumę przybliżonych liczb (wszystkie ich cyfry są dokładne) 0.145 + 321 + 78.2. Podaj błąd względny i bezwzględny sumy tych liczb. Zaokrąglij wynik oraz błąd tak aby nie utracić żadnej cyfry dokładnej.
12 mar 19:40
PW: "Wszystkie ich cyfry są dokładne" nie oznacza, że "liczby są dokładne", jak twierdzisz. Gdyby podane liczby były dokładne, to o czym byłoby zadanie? Przeczytaj, co to znaczy, że w przybliżeniu 78,2 cyfra 2 jest dokładna. Odpowiedz sobie na pytanie − w jakich granicach leży przybliżana liczba x (ta dokładna), jeżeli jej przybliżeniem jest 78,2 i cyfra 2 w tym przybliżeniu jest dokładna. Odpowiedz: x ∊(78,2 −... , 78,2 +...)
12 mar 19:51