Funkcja kwadratowa-przekształcenia oś OX,OY
magda96: 1.Funkcja f dana jest wzorem f(x) =(x−2)2 + 1. Wyznacz zbiór wartości funkcji g oraz
równanie osi symetrii jej wykresu.
a) g(x) = f(x+1) − 1
b) g(x) = 1 − f(2−x)
2. Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x) = \frac{1}{2} x + 1 względem
początku układu współrzędnych. Wyznacz wzór funkcji g. Naszkicuj wykresy obu funkcji i
odczytaj rozwiązanie układu nierówności:
(w klamrze) :
f(x) ≤ 3
g(x)≥−2
12 mar 19:14
Janek191:
1.
f(x) = ( x − 2)2 + 1
a) g(x) = f( x + 1) − 1 = ( x + 1 − 2)2 + 1 − 1 = ( x − 1)2
Oś symetrii x = 1
ZW = < 0 ; + ∞ )
12 mar 19:22
magda96: Zadanie 2.
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x) = 12 x + 1 względem
początku układu współrzędnych. Wyznacz wzór funkcji g. Naszkicuj wykresy obu funkcji i
odczytaj rozwiązanie układu nierówności:
(w klamrze) :
f(x) ≤ 3
g(x)≥−2
12 mar 19:42
Janek191:

z.2
12 mar 19:57
magda96: A czy mogę prosić o wytłumaczenie, jak wyznacza się wzór funkcji symetrycznej wzgl. początku
układu współrzędnych? NIe miałam z tym wcześniej do czynienia i nie wiem do końca jak to się
robi.
12 mar 20:17
Janek191:
Wykres tej funkcji przechodzi przez punkty:
A = ( 0, 1) i B = ( − 2 , 0)
Punkty symetryczne do tych punktów względem O = ( 0, 0 ), to
A' = ( 0, − 1) i B' = ( 2 , 0)
y = a x + b
− 1 = 0*a + b ⇒ b = − 1
0 = 2a − 1
2a = 1
więc wykres funkcji g ma równanie
| | 1 | | 1 | |
y = |
| x − 1 ⇒ g(x) = |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | |
=============
13 mar 08:17