zdanko
wojtet: cześć,
| | x2+ax+a | |
mam zadanko:funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| gdzie a jest liczbą. |
| | x2+5x+6 | |
Znajdź miejsca zerowe funkcji f wiedząc, że istnieje granica lim x−>−3 f(x).
| | x2+ax+a | |
zacząłem od rozłożenia na iloczyn mianownika: f(x)= |
| |
| | (x+2)(x+3) | |
chciałem zrobić to samo z mianownikiem i przyjąć, że któreś z tych wyrażeń musi się równać x+3
bo trzeba się tego pozbyć, ale nie widzę w tym sensu.
proszę o pomoc. z gory dzięki.
12 mar 19:07
wmboczek: jest w tym sens
−32−3a+a=0 a=?
i wyznaczasz drugi pierwiastek licznika
12 mar 19:27
wmboczek: jest w tym sens
−32−3a+a=0 a=?
i wyznaczasz drugi pierwiastek licznika
12 mar 19:27