matematykaszkolna.pl
geometria płaska, pole trójkąta, poziom podstawowy ana.: rysunekBardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego zadania. Zaznaczam, ze interesuje mnie tylko podpunkt b) gdyż pierwszy zrobiłam bez większych trudności. Za wszelką pomoc z góry dziękuję Jest to trójkąt równoramienny. Środkowe AL i BK przecinają się w punkcie S pod kątem 60 stopni. Wiadomo, że pole trójkąta ABS jest równe 3. a)Oblicz długość boków trójkąta ABC b)Czy kąt ACB jest równy 30 stopni? Odpowiedź uzasadnij. <proszę o pomoc w tym podpunkcie :3> PS Bardzo bym prosiła o rozwiązanie go metodami na poziomie podstawowym, czyli bez twierdzenia cosinów itd.
12 mar 19:07
PW: Na poziomie podstawowym − znane jest twierdzenie, że kąt wpisany w okręgu ma miarę równą połowie miary kąta środkowego opartego na tym samym łuku. Rozważmy okrąg opisany na tym okręgu.Kąt ACB jest kątem wpisanym. Jeżeli kąt środkowy oparty na tym samym łuku ma miarę 60°, to kąt ACB ma miarę 30°. Czy tak jest w tym trójkącie?
12 mar 19:28
ana.: Jeżeli chodzi o mnie to ja myślałam, ze kąt ACB jest wpisany i ma 30°. Jednakże w odpowiedziach
 33 
napisane jest iż sin kąta ACB =

, wiec ACB jest < 30°. Wnioskuje zatem, iż jednak
 14 
nie jest on kątem wpisanym albo nie rozumiem tego twierdzenia co jest bardzo możliwe.
12 mar 19:37
PW: To może inaczej: umiesz policzyć długości SA, SB i SC?
12 mar 19:44
ana.: SA i SB wyszło mi 2 cm, a a SC 23
12 mar 19:48
PW: No i masz odpowiedź: punkt O − środek okręgu opisanego leży na odcinku SC (bo SC jest częścią symetralnej CD − D dorysujemy pośrodku AB). Punkt S nie jest jednak tym środkiem okręgu, bo SA ≠ SC. Skoro S nie jest środkiem okręgu, to kąt ASB nie jest kątem środkowym. AOB ≠ 60°, a więc ACB ≠ 30°.
12 mar 20:02
ana.: Aaaaa... matko takie proste, wielkie dzięki
12 mar 20:20