funkcja kwadratowa
Muszelka: Proszę o pomoc z f. kwadratową
Największą całkowitą wartością funkcji f(x) = −x2+5x−8 co jest ?
12 mar 18:59
Jeż123: obliczasz wierzchołek:
q=f(2,5)=−1,75
Największa całkowita wartość tej funkcji to największa liczba całkowita mniejsza niż druga
współrzędna wierzchołka, czyli q, a tą liczbą jest −2
12 mar 19:05
PW: Wierzchołek ma drugą współrzędną
w ogólnych symbolach.
To jest maksymalna wartość funkcji. A maksymalna całkowita? − to łatwe.
12 mar 19:07
Muszelka: a dlaczego nie −1 ?
12 mar 19:11
Jeż123: ponieważ liczba −1 nie należy do zbioru wartości funkcji
12 mar 19:13