matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje : ZW, dziedzina itp
Paula:
Narysować wykres funkcji, podać dziedzinę, zbiór wartości, monotoniczność, miejsce zerowe, asymptoty.
12 mar 18:43
Janek191:
2
y =
+ 3
x − 4
To funkcja homograficzna D = ℛ \ { 4} ZW = ℛ \ { 3} f maleje w przedziałach ( −
∞
, 4 ) , ( 4, +
∞
)
2
+ 3 = 0
x − 4
2
= − 3
x − 4
2= − 3*( x − 4) 2 = − 3 x + 12 3 x = 10
10
x =
− miejsce zerowe
3
======= Asymptota pionowa : x= 4 Asymptota pozioma: y = 3
12 mar 18:57