Rozwiązywanie równań
Paula: Rozwiąż równania:
1: 3x3−x2 = −x3+x / x−1
2: 10x3−4x2+4x /2x = 5x3+3x2−7 /x+1
W wszędzie gdzie jest / to jest ułamek
12 mar 18:37
Janek191:
1.
x ≠ 1
| | −x*( x2 − 1) | |
3 x3 − x2 = |
| |
| | x − 1 | |
| | − x*( x − 1)*( x + 1) | |
3 x3 − x2 = |
| |
| | x − 1 | |
3 x
3 − x
2 = − x
2 − x
3 x
3 + x = 0
x*( 3 x
2 + 1) = 0
x = 0 , bo 3 x
2 + 1 > 0
====
12 mar 19:13
Paula: A z tym drugim ktoś poratuje?
12 mar 19:47
Hajtowy: Na krzyż wymnożyć, nie zapominając o dziedzinie
12 mar 19:48
Paula: Nie ogarniam już, wychodzą jakieś pierdoły czyli −18x=0 ?
12 mar 19:52
Paula: 10x3−4x2+4x /2x = 5x3+3x2−7 /x+1
w pierwszym widzę, że można wyciągnąć 2x i będzie
2x(−5x2−2x+2) /2x i się skróci a co z tym drugim i co dalej?
12 mar 20:05
Janek191:
2.
x ≠ 0 i x ≠ − 1
| 10 x3 − 4 x2 + 4 x | | 5 x3 + 3 x2 − 7 | |
| = |
| |
| 2 x | | x + 1 | |
| | 5 x3 + 3 x2 − 7 | |
5 x2 − 2 x + 2 = |
| / *( x + 1) |
| | x + 1 | |
( 5 x
2 − 2 x + 2)*(x + 1) = 5 x
3 + 3 x
2 − 7
5 x
3 − 2 x
2 + 2 x + 5 x
2 − 2 x + 2 = 5 x
3 + 3 x
2 − 7
3 x
2 + 2 = 3 x
2 − 7
2 = − 7 sprzeczność − brak rozwiązań
12 mar 20:08