Płaszczyzna kartezjańska
Adrian: Punkty A = (3,1) i B (1,−3) są wierzchołkami trójkąta o polu 3. srodek ciężkości trójkąta
nalezy do osi x. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
12 mar 18:35
Adrian: ?
12 mar 18:55
Adrian: ?
12 mar 20:49
Eta:
| | aA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
Środek ciężkości S( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1−3+yC | |
S∊ OX ⇒ S(x,0) to yS= |
| =0 ⇒ yC=2 to C(x, 2) |
| | 3 | |
|AB|=
√22+42=2
√5
| | 3√5 | |
P(ABC)=3 ⇒ 0,5*|AB|*h=3 ⇒ h= |
| |
| | 5 | |
oraz h =d , gdzie d −−odległość punktu C od prostej AB
| | yB−yA | |
równanie prostej AB: y= |
| (x−xA)+yA |
| | xB−xA | |
to: AB: 2x−y−5=0
| | |2x−2−5| | | 3√5 | |
h=d= |
| = |
| ⇒ |2x−7|=3 ⇒ ........... x=5 v x= 2 |
| | √5 | | 5 | |
Odp:
C1(5,2) , C2(2,2)
12 mar 21:06
Eta:
?
12 mar 21:13
bezendu:
12 mar 21:17
Eta:
12 mar 21:21
Adrian: Dziękuję
12 mar 21:23
Eta:
12 mar 21:25