Pomoc.
Michał: Hej, mam problem z tym zadaniem.
Punkty A=(0,−5) i D=(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. Podstawa
AB zawiera się w prostej 2x−y=5.Prosta o równaniu x+2y=o jest osią symetrii tego trapezu.
Napisz
równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
Środkiem okręgu będzie chyba przecięcie się stycznych boków, jedną mam y=−0,5x. Muszę znalez
symetralną AD. I tu niby prosta rzecz mi nie zgadza się z odpowiedziami

.
| | 3 | |
Liczyłem, że środkiem boku AD będzie punkt K(− |
| ,−3) i przez niego przechodzi prosta |
| | 2 | |
prostopadła do boku AD. Moje liczenie nie pokrywa się z odpowiedzią. Styczna ta ma wartość
y=−
43 −5. Prosiłbym o pomoc.
12 mar 18:35
Michał: Pomyliły mi się pojęcia, pisałem styczne, a mają być symetralne.
12 mar 18:37
Michał: Jest ktoś ?
13 mar 09:44
J:
| | 4 | |
symetralną AD masz dobrze: y = − |
| − 5 |
| | 3 | |
| | 1 | |
teraz znajdź punkt przecięcia tej symetralnej i prostej y = − |
| x , to będzie środek okręgu |
| | 2 | |
13 mar 10:10
J:
| | 4 | |
oczywiście... y = − |
| x − 5 |
| | 3 | |
13 mar 10:12
Janek191:

A = ( 0; − 5) D = ( − 3 , − 1)
l : 2 x − y = 5 ⇒ y = 2 x − 5
m : x + 2 y = 0 ⇒ 2 y = − x ⇒ y = − 0,5 x
Prosta równoległa do prostej l przechodząca przez D
y = 2 x + b
− 1 = 2*(−3) + b
b = 5
k : y = 2 x + 5
Punkty przecięcia prostych l i k z prostą m:
y = 2 x − 5
y = −0,5 x
−−−−−−−−
2 x − 5 = − 0,5 x
2,5 x = 5
x = 2
y = −0,5*2 = − 1
S
1 = ( 2 , − 1)
−−−−−−−−−−−−−
2 x + 5 = − 0,5 x
2,5 x = − 5
x = − 2
y = −0,5*(−2) = 1
S
2 = ( − 2, 1)
−−−−−−−−−−−−−−
Punkt symetryczny do A
B = ( x, y) , S
1 jest środkiem odcinka AB, więc
| | 0 + x | | − 5 + y | |
U{ |
| , |
| ) = ( 2 , − 1) |
| | 2 | | 2 | |
0,5 x = 2 i − 5 + y = − 2
x = 4 i y = 3
B = ( 4 , 3)
=========
Punkt symetryczny do D
C = ( u, v) , S
2 jest środkiem odcinka CD, więc
| | − 3 + u | | − 1 + v | |
( |
| , |
| ) = ( ( − 2 , 1) |
| | 2 | | 2 | |
− 3 + u = − 4 i − 1 + v = 2
u = − 1 i v = 3
C = ( − 1, 3)
==========
13 mar 10:27
J:
@
Janek191 .. a poc punkty B i C ?
13 mar 10:28
Janek191:
S − środek okręgu opisanego na trapezie, więc
I SA I = I SD I S = ( x, y) − leży na prostej m , więc S = ( x, −0,5 x)
Dokończ
13 mar 10:30
Janek191:
To tak z rozpędu

Nie doczytałem do końca
13 mar 10:30
J:
jeśli przepisał całą treść zadania, to prosta: 2x − y = 5 jest do niczego niepotrzebna
13 mar 10:30
Janek191:
Może miał w I części zadania wyznaczyć punkty B i C ?
13 mar 10:34
J:
też tak myślę .... autorzy zdań nie podają zbędnych danych
13 mar 10:36
Janek191:
Chyba, że dla zmylenia przeciwnika ( ucznia )
13 mar 10:37
Janek191:
Pewnie poszedł do szkoły, bo nie daje znaku życia
13 mar 10:38